EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изнасяме домати за Румъния, Германия, Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изнасяме домати за Румъния, Германия, Чехия

mail15:07 | 12.02.2016прегледи 2533 коментарикоментари 0


Изнасяме домати и краставици за Румъния, Германия, Чехия и Англия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Българската Асоциация на Производителите на Оранжерийна Продукция (БАПОП) Красимир Кичуков. Той обясни, че оранжерийните ни производители осъществяват много малък износ към Русия и затова не са толкова засегнати от санкциите спрямо нея. По думите му, е необходима политическа воля, за да се види, че секторът на оранжерийното производство е много значим. „През месеците март, април, докато ние се появим на пазара, трябва да се направи сметка колко много валута изтича от България навън. Домати и краставици заливат пазара и всички са внос. Вместо да изтичат тези пари, на нас ни трябва съвсем малко - просто да ни се помогне да засеем по-рано”, коментира Кичуков. „Тогава ще има и качествени домати и краставици, и българинът ще се радва действително на хубава българска продукция, която е витаминозна, която се изследва в лаборатории”, допълни той.

Абсолютно е възможно в месеците, когато няма полско производство, нуждите на страната да се покриват изцяло от родните оранжерии. По думите на Кичуков, при климатичните условия в последните години няма как да се получи качествен домат или качествена краставица. Той отбеляза, че оранжерийните производители у нас осигуряват в момента около 45% от краставиците от 32% от доматите, които са нужни за вътрешното потребление. „Този сектор е много значим и вечно подценен. Ние се принуждаваме да засаждаме по-късно. Така през февруари някои засаждат домати, други краставици, а на доматът са му нужни 150 дни, за да израсне. Това означава, че след сегашното засаждане, очакваме някъде около 1 май да излезем на пазара. Някои и по-рано, но масово продукцията ще излезе тогава, когато започнат да излизат и от Петрич и когато го има и нерегламентираният внос от Турция и Гърция. Ще стане така, че в изобилието пак ще започнат да се изсипват домати по улиците, да се вдигат брожения, стачки и т.н”, коментира Кичуков.

Трудно потребителите могат сами да разберат кога един зеленчук е български или вносен на пръв поглед. „Ако един домат е български и го купите днес, а той е откъснат вчера, след като се разреже трябва да има хубава консистенция, да не тече вода. Изтича ли вода, това означава, че този домат е на най-малко 7-8 дни. Не е тайна, че сега се внасят от Испания, а в Испания идват от Мароко и като измине това цялото разстояние, докато стигне до България, е ясно какво се получава. Но накрая се представя за български домат и заблуждаваме българския потребител”, посочи още Кичуков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg