EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изкуствен интелект: как ЕС ще регламентира технологията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изкуствен интелект: как ЕС ще регламентира технологията

mail20:01 | 17.06.2023прегледи 1825 коментарикоментари 0


Част от стратегията на ЕС за развитие на цифровата икономика е стремежът за регулиране на изкуствения интелект. Целта е едновременно да се създадат подходящи условия за развитие на технологията и да се защитят потребителите.

Изкуственият интелект може да донесе много ползи – по-добро медицинско обслужване, по-безопасен и по-чист транспорт, по-ефективно производство, по-устойчиво потребление на енергия.

През април 2021 г. Европейската комисия предложи първата регулативна рамка за изкуствения интелект. Тя предвижда да се направи оценка и да се класифицират системите, използващи технологията, в групи според риска, на който са изложени потребителите. Системите с по-висок риск ще бъдат подложени на по-строги регулации.

Когато бъдат окончателно одобрени, това ще бъдат първите регулации в света за изкуствения интелект.

Научете какво представлява изкуственият интелект и какви приложения има.

За какво настоява Европейският парламент

Приоритетът на Парламента е системите с изкуствен интелект в ЕС да бъдат безопасни, с ясни правила и ясен произход, да не дискриминират срещу някои групи хора и да не вредят на околната среда. Технологията трябва да подлежи на контрол от хора, а не от автоматични системи.

Парламентът също така иска да бъде установено единно определение за изкуствен интелект, което не е свързано с конкретна технология и може да се прилага и към бъдещи системи.

Научете повече за работата на Парламента относно изкуствения интелект и за визията на Парламента за бъдещето на технологията.

Различни изисквания в зависимост от риска

Законодателният акт за изкуствения интелект налага изисквания към доставчиците и потребителите на системи с изкуствен интелект в зависимост от риска, свързан с конкретните системи. Всички приложения трябва да бъдат оценени, за да се определи подходът към тях.

Неприемлив риск

Системи, които се смятат за заплаха за хората, ще бъдат забранени. Такива могат да бъдат:
 

  • системи, които манипулират познанията или поведенията на групи от хора: например, играчки с активирани гласови функции, които насърчават опасно поведение на децата;
  • системи, които оценяват и класифицират хората въз основа на поведение, социално-икономически статус или лични характеристики;
  • системи за биометрична идентификация в реално време и от разстояние, например за лицево разпознаване.

Някои изключения могат да бъдат допуснати – например, системи за биометрична идентификация могат да бъдат допуснати при разследването на тежки престъпления, ако идентифицирането става със значително закъснение, а не в реално време, и въз основа на съдебно решение.

Висок риск

Системи, които имат отрицателно влияние върху основни права, ще бъдат смятани за високорискови. Те ще преминават през оценяване преди допускането им на пазара и през целия цикъл на използването им.

В тази категория се включват:

- системи, които се използват в продукти, обхванати от законодателството за общата безопасност на продуктите (например, играчки, самолети, автомобили, медицински апарати и асансьори);

- системи за биометрична идентификация и категоризация на хора;

- системи за управление на критично важна инфраструктура;

- системи за обучение и практически стажове;

- системи за назначаване на хора и управление на човешките ресурси;

- системи за достъп до основни услуги, предоставяни от частния сектор, и до обществени и социални услуги;

- системи за правораздаване;

- системи за управление на миграцията, предоставянето на убежище и контрола на границите;

- системи за оказване на правна помощ и консултации.
 

Генеративен изкуствен интелект

Генеративният изкуствен интелект като ChatGPT е способен да създаде различни видове съдържание (текст, изображения, видеоклипове).

В такива случаи ще трябва да бъде ясно оповестено, че съдържанието е създадено с помощта на изкуствен интелект и ще трябва да бъдат изпълнени още някои изисквания за прозрачност.

Ограничен риск

Системи с ограничен риск ще трябва да отговарят на минимални изисквания за прозрачност. Това ще дава възможност на потребителите да вземат информирани решения.

Например, потребителите ще трябва да бъдат информирани, че влизат в контакт с изкуствен интелект и на тях ще им бъде предоставян избор дали искат да продължат да използват услугата.

Следващи стъпки

Парламентът ще приемe позицията си по законодателния акт за изкуствения интелект на пленарната сесия през юни 2023 г. След това депутатите ще започнат преговори със страните в Съвета на ЕС по окончателния текст на законодателството. Целта е да бъде постигнато съгласие до края на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg