EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Изключителна активност на банките през февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изключителна активност на банките през февруари

mail11:31 | 12.03.2010прегледи 1381 коментарикоментари 0


Още в самия старт на новата година банките показаха завидна активност по отношение корекции на своите оферти. Активността им се изрази в почти всички направления – жилищни кредити, потребителски кредити, депозити. На подобна масовост на коригиране на оферти за последен път бяхме свидетели през октомври 2008 г. точно когато започваше кризата. Сега за радост корекциите, отново масови, са в положителна посока. Лихвите по депозити и кредити чувствително и не чак дотам продължават да падат.
През февруари виждаме много сериозна заявка за една нова тенденция с определени позитиви заложени в нея. Разбира се, по отношение на депозитите тя не може да се определи като положителна, от гледна точка на депозантите, но пък необходима, за да поевтинеят заемите. Макар и да видяхме първите сигнали за новата тенденция още през септември м.г., едва сега те бяха потвърдени като полагащи началото на нови процеси. Нужно е да се реализират и някои положителни очаквания за българската икономика, за да можем да кажем със сигурност, че от този момент нататък това ще е бъдещата тенденция. С интерес ще следим идните месеци дали всичко това ще бъде подкрепено.

Срочни депозити

Края на месец януари изтекоха голям брой промоционални кампании на банките по предлагани от тях срочни депозити. Това доведе до по-висока активност на трезорите именно в първите няколко дни на изминалия месец. Общо единадесет се оказаха трезорите предприели промени по предлагани от тях срочни депозити през изминалия месец. Това, което заслужава внимание обаче през месец февруари е, че една немалка част от промоцииите преустановиха предлагането си и бяха заличени изцяло от продуктовата листа на банките. Отпадането на промоции се отнася предимно за депозити в щатска валута и тези с по-малки срочности. Тенденцията към понижение на лихвите като цяло се запази и през изминалия месец.
В самото начало на месец февруари БАКБ промени лихвените си проценти по предлаганите промоционални срочни депозити и предприе нова кампания по тях. При промоционалния срочен депозит с растяща лихва в BGN предоставяните годишни лихвени проценти за втория и третия двумесечен лихвен период бяха намалени, съответно с 1.00 п.п. и 2.00 п.п. В същото време депозитите от този вид в EUR и USD запазиха стойностите си. Едногодишните промоционални срочни депозити в EUR и USD също запазиха лихвените си равнища, съответно на 8.00% за новооткрити депозити в EUR и 7.00% за такива в щатска валута. Промоцията по тримесечните стандартни срочни депозити в BGN и EUR продължиха да се предлагат, но отново с понижени лихви. За депозити в BGN понижението се оказа с 0.50 п.п. (от 8.00% на 7.50%), като тези в EUR бяха понижени също с 0.50 п.п. (от 7.00% на 6.50%). Тримесечният промоционален срочен депозит в USD запази лихвата си. Успоредно с тези промени трезора започна нова промоционална кампания по шестмесечните си стандартни срочни депозити в трите базови валути – BGN, EUR и USD. Според нейните условия при новооткрит депозит за 6 месеца в BGN предоставяната годишна лихва е 8.00% (при стандартна от 5.50%), което на практика е подобряване на лихвените условия по този депозит с 2.50 п.п. В EUR лихвата е 7.00% на годишна база, а в щатска валута – 6.00%. Промоционалните предложения на банката са валидни за депозити, открити до 30.04.2010 г.
Отново в началото на месец февруари Банка ДСК коригира лихвените си проценти в посока понижение на депозитите си „ДСК Ритъм”, „ДСК Аванс”, „ДСК Палитра” и промоционалните си срочни депозити. При срочния „ДСК Ритъм” се забеляза понижение на лихвените нива в BGN за първия шестмесечен лихвен период на депозита. За суми до 29 999 BGN лихвата за този срок се понижи с 0.80 п.п. В EUR пък при същите параметри лихвата се оказа повишена с 0.70 п.п. (от 6.60% на 7.30%). Депозитът в щатска валута се оказа с преустановено предлагане. При срочния „ДСК Аванс” бяха премахнати едномесечните депозити в трите валути на депозита - BGN, EUR и USD. В BGN лихвата най-чувствително се понижи за срок от 6 месеца – с 0.80 п.п., а в EUR понижението се оказа най-сериозно при шестмесечните и едногодишни депозити – с 1.20 п.п. Авансовият депозит в щатска валута също преустанови предлагането си. По промоционалните срочни депозити на банката минималната срочност беше намалена от 1 на 3 месеца , т.е. беше премахната промоцията по едномесечните депозити. По отношение на лихвените условия по тези депозити те се оказаха коригирани в посока намаление. Корекцията засегна 6 и 12-месечните депозити в BGN и EUR, като в BGN най-чувствително се понижи доходността за срок от 6 месеца – с 0.80 п.п., а в EUR това за депозити със срок от 6 и 12 месеца. Промоцията по стандартни срочни депозити в щатска валута също беше преустановена. Новите промоционални лихвени условия на банката са валидни за депозити, открити до 26.02.2010 г.
Отново в началото на изминалия месец ОББ намали предоставяните лихви по авансовия си депозит „Сега”. Намалението беше точно с 1.00 п.п. в двете валути, в които се предлага депозита и за всички срочности. След тези корекции лихвата по тримесечния депозит в BGN вече е между 6.00% и 7.00% годишно (в зависимост от сумата), а за срок от 6 месеца тя варира между 7.00% и 8.00%. В EUR предлаганата лихва е малко по-ниска от тази в BGN и за шестмесечен депозит тя варира между 5.00% и 6.00% (в зависимост от сумата на влога). Трезорът обаче запази с непроменени лихвени условия промоционалните условия по тримесечните си стандартни срочни депозити в BGN и EUR, съответно на 7.50% за депозит в BGN и 5.50% за този в EUR. Промоцията беше удължена до 28.02.2010 г.
Общинска банка също коригира лихвените си условия по срочни депозити. При срочния депозит „Успех” за втория двумесечен лихвен период лихвата на годишна база се понижи с 1.00 п.п. в BGN (от 7.00% на 6.00%), а в EUR понижението се оказа с 1.15 п.п. (от 6.00% на 4.85). Лихвите за останалите периоди бяха запазени. Тримесечният „Сюрприз” също се оказа с понижени лихви. В BGN корекцията беше с 0.25 п.п (от 7.50% на 7.25%), а в EUR – с 0.30 п.п. (от 6.50% на 6.20%). При Депозит „Възход” лихвата за втория и третия лихвен период в BGN се понижи с 0.50 п.п., а в EUR – с 0.60 п.п.
С ново предложение в първия ден на месец февруари се оказа Интернешънъл Асет Банк. Новият депозит се нарича „Асет Изкушение 1”. Той е едномесечен, като на падеж депозита предоставя възможност да се поднови автоматично за нов едномесечен срок. При всяко едно подновяване лихвата нараства, което се явява стимул за клиента. Така в последния 12-месечен лихвен период лихвата в BGN достига 10.75% годишно. В EUR за същият срок тя нараства до 9.75%, а в щатска валута – до 8.75%. Предложението не е промоционално предложение и не се обвързва с конкретен ограничен срок на предлагане.
Алианц Банк България също коригира лихвените си нива по срочния си депозит с растяща лихва „Три напред”.  В резултат на това лихвата се понижи с 1.00 п.п. за всички лихвени периоди, както в BGN, така и в EUR. След тази промяна при депозит в BGN лихвата нараства на 8.00% за третия тримесечен лихвен период. В EUR пък предоставяната лихва за този период вече е 7.00% на годишна база.
На 08.02.2010 г. ПИБ намали лихвените си проценти по голяма част от депозитите си. Корекциите засегнаха следните депозити: „Свободен депозит”, „Супер депозит” „Super G – сезон 2009 – 2010”, тримесечния депозит в долари, „Заплата” и „Пенсия” Намалението на лихвата по шестмесечния депозит „Super G – сезон 2009 – 2010” беше с 0.25 п.п. в BGN и EUR, а в щатска валута – с 0.45 п.п. При тримесечния „Супер депозит” годишната лихва се понижи с 0.50 п.п. Точно с толкова се понижи и доходността по тримесечния депозит в долари, където след промяната лихва вече е 5.00% на годишна база. Шестмесечните „Заплата” се понижи с 0.20 п.п., а при „Пенсия” намалението беше с 0.40 п.п.
На 12.02.2010 г. изтече срока на промоциоаналната кампания на Райфайзенбанк по стандартни срочни депозити. В резултат на това тези предложения на трезора претърпяха известни корекции в лихвените си равнища. Промоцията в BGN по тримесечните и шестмесечните стандартни срочни депозити продължи да се предлага, но с понижени лихви. За този срок спадът беше с 0.50 п.п., а при едногодишния депозит – с около 0.30 п.п. В EUR пък най-чувствително се оказа понижението отново при шестмесечния депозит – с 0.50 п.п. Трезорът преустанови предлагането на промоционалните предложения по стандартни срочни депозити в щатска валута. Вследствие на това трезора започна да предлага тези депозити в съответствие със стандартните си непромоционални лихвени условия. Гъвкавият депозит „3+3” също се оказа с по-ниски лихви, като понижението засегна втория тримесечен срок на депозита. В BGN и EUR за този срок лихвата на годишна база спадна с 1.00 п.п.
Само няколко дни по-късно Юробанк И Еф Джи България също понижи лихвените си нива по промоционалните си срочни депозити. Депозитите в BGN понижиха лихвените си нива с 0.50 п.п. за всички срочности (от 3, 6 и 12 месеца). В EUR пък за срок от 12 месеца лихвите бяха повишени с 0.50 п.п. , а тези за срок от 3 месеца непроменени. Шестмесечните промоционални срочни депозити в тази валута обаче загубиха от стойността си с 0.25 п.п. Промоцията в щатска валута беше непроменена. Новите промоционални лихвени условия на банката са валидни са депозити, открити до 15.03.2010 г.
В края на изминалия месец ПроКредит банк удължи срока на промоционалната си кампания по тримесечните стандартни срочни депозити и едногодишния си „ПроВлог” в BGN и EUR. Лихвените условия по тези депозити останаха непроменени и са валидни за депозити, открити до 31.03.2010 г.
Не на последно място МКБ Юнионбанк започна активно предлагане на нов депозит, наречен „Отличен 6”. Той се предлага в BGN и EUR, като за срок от 6 месеца лихвата нараства на 8.00% в BGN и 6.25% в EUR. Първоначално предложените лихви бяха лимитирани само за първата седмица от старта на тези предложения. Условията по депозита позволяват довнасяне и теглене на допълнителни суми.

Потребителски кредити
Достатъчно дълго продължи статуквото банките да не обръщат поглед към този вид кредити, но и то вече е променено. С пълно право може да се каже, че те бяха повече от активни през февруари, предвид досегашното им поведение. Едно-две малки изключения нарушиха общата тенденция на поевтиняване на заемите.
Societe Generale Експресбанк повиши своите такси за разглеждане на документи. Повишенията бяха в широки граници и се определяха в зависимост от размера на искания заем. По този начин таксата нарасна в размери от 10 лв. до 150 лв.
Общинска банка също леко влоши своите предложения. Причината беше повишение на лихвата с минималните 8 базисни пункта.
С мерките на тези две банки, като цяло негативните корекции приключиха.
Следващата банка, която промени своите условия беше Банка ДСК. Предложението на банката беше кратко и ясно – 1 процентен пункт по-ниска лихва за всички кредити обезпечени с превод на работна заплата. Промоцията стартира на 15.02. и ще приключи на 30.04.2010 г.
Alphabank също не беше безучастна към протичащите процеси и предложи по-ниски лихви за своите клиенти. Подобрението на лихвата беше с 50 базисни пункта.
Следващата банка с подобрени предложения е ПИБ. Основната промяна е намаление на лихвените проценти средно с 2 процентни пункта и удължаване на срока на кредитите до 120 месеца. Максималният размер на стандартния потребителски кредит е 30 000 лв. за всички клиенти на банката, отговарящи на условията.
От 22 февруари 2010 г. годишната лихва по стандартния потребителски кредит в евро е 12.89% (БЛП за евро + надбавка) и 13.69% за лева, при условие че клиентът получава трудовото си възнаграждение по сметка в ПИБ. За останалите клиенти лихвеният процент е 14.89% за евро и 15.69% за лева.
Клиентите биха могли да намалят с още 1 % лихвения си процент при наличие на поръчител. В този случай, ако работната заплата на клиента се превежда по сметка в ПИБ, лихвата по кредита започва от 11.89 на сто (БЛП за евро +надбавка).
За клиентите си с високи доходи, които се осигуряват на максималния осигурителен праг, ПИБ предлага кредит „Професионалист” при стандартни лихвени условия от 11.89% (БЛП за евро + надбавка) и 12.69% за лева. При този продукт максималният срок на кредита е 120 месеца, а сумата, за която може да се кандидатства е 50 000 лв.
СИБанк също предложи новости за своите клиенти. Това, което предприе банката се състоя в понижение на лихвите по досегашните си продукти с 0.50 п.п. Същевременно увеличи лихвите на заемите за участие в студентски бригади и обмен на студенти в размер от 0.50 до 1 п.п. Паралелно с тези корекции банката анонсира и съвсем нови продукти свързани с нейните пакетни програми „Класик”, „Адванс”, „Премиум” и „Партньори”. Част от предимствата на тези програми, които изтъкват от трезора са:
• Възможност за финансиране без предоставяне на поръчител/и;
• Възможност за автоматично погасяване на месечни вноски, без да се посещава клон на Банката;
• Намаляване на лихвения процент, при закуване на допълнителни банкови продукти – превод на работна заплата, пакет „Динамика”, застраховка „Живот”;
• Предлагане на бонуси за клиенти, ползващи Програма „Премиум” и Програма „Партньори”.

Жилищни и ипотечни кредити
Активността на банките беше относително висока. Трезорите с корекции са почти същия брой, както при потребителските заеми. Както при тях, така и тук Общинска банка завиши своите лихви с 8 базисни пункта.
Особено активна през изминалия месец беше МКБ Юнионбанк. Банката поде кампания по подобряване на лихвените си условия. Резултатът не закъсня и новите параметри по продукт „Домът” бяха налице. Лихвите бяха понижени с 55 базисни пункта за предложенията и двете валути, в които се предлага този кредит – лев и евро. Завишен бе и процентът на финансиране – от 75% на 80% от стойността на имота, ако той се намира в големите градове на България. Наред с тези промени, бяха предприети такива и по отношение на някои такси. Таксата за усвояване на кредит се завиши от 1.25% на 1.50% от размера на заема, а тази за разглеждане на документи от 50 лв. на 60 лв.
На 15.02.2010 г. стартира кампанията Юробанк И Еф Джи България по ипотечни кредити. Едно от предложенията на банката е обновеният продукт „Сигурен Дом”, вече „Сигурен Дом” Плюс, който е с с 55 б.п. по-ниска фиксирана лихва за първите 2 години от срока на заема. По-ниска е, но с 50 б.п. и лихвата за останалия срок от кредита. Допълнение към новостите са и:
• Допълнително намаляване на фиксираната лихвата с 40 базисни пункта при превод на работна заплата;
•  Допълнително намаляване на плаващата лихва с 10 базисни пункта (след изтичане на фиксирания период на кредита) при редовно плащане по време на фиксирания 2–годишен период;
•  Сигурност на плащанията при настъпване на неблагоприятни събития, включително безработица.


Сред новите предложения на банката беше и продукт „Активен дом” предназначен за текущи нужди, ремонт и подобрения на дома.
С ново предложение излезе и Алианц Банк България. Тя предложи на своите клиенти нов Универсален кредит в щатски долари
В края на месеца Емпорики банк също зарадва своите клиенти с ново предложение. Трезорът вече предлага възможност за заем с фиксирана лихва за първата година. Размерът й е 7.90%, а след изтичане на промоционалния период се променя на 8.95%. Процентът на финансиране нарасна от 75% на 80% за всички жилищни кредити на банката.

Застраховка „Авто каско” и „Гражданска отговорност”
През изминалия месец застрахователните компании проявиха пасивност по отношение на предприети от тях промени в Тарифите си. Считано от 02.02.2010 г. Армеец предприе промоционална кампания по застраховка „Авто каско” и „Гражданска отговорност” на автомобилистите. При доброволната застраховка за леки автомобили и джипове, застраховани по клауза „П – всички рискове”, които са на възраст до 2 год. се прилага крайно тарифно число от 4.30%. При леките автомобили на възраст над 4 до 8 год. се прилага крайно тарифно число в размер на 5.20%. За да се приложат тези тарифи автомобила трябва да се застрахова за първа година в компанията. При задължителната застраховка „Гражданска отговорност” компанията реши за всички МПС с буквен код за месторегистрация СТ и Е премията да се определя с по-ниската тарифа за 3-та група. За МПС от 1-ва и 2-ра група, собственост на физически лица на възраст над 25 год. се предоставя отстъпка в размер на 30% от премията за Р България само при еднократно заплащане на премията. Също така за всички МПС собственост на ЕТ и юридически лица отпада ограничението на отстъпката от 20% и става 30% от премията за Р България. Посочените отстъпки се прилагат за застраховки, сключени до 31.03.2010 г.

ЕКИП НА МОИТЕ ПАРИ
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

 


Тагове: банки, кредити
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905