EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Играта на Русия с иранската АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Играта на Русия с иранската АЕЦ

mail10:25 | 22.08.2010прегледи 2820 коментарикоментари 0


Както вече бе съобщено ирански и руски инженери започнаха зареждането с гориво на първата иранска атомна електроцентрала АЕЦ "Бушехр",която се намира в южния пристанищен град Бушехр, посочва ДПА.
С откриването на построената от руските специалисти централа, доставеното от Русия 82 тона ядрено гориво бе разпечатано от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и поставено във външен "резервоар за гориво" близо до реактора.Горивото ще се вкарва в реактора постепенно под надзора на МААЕ. Очаква се централата да бъде пусната в действие и свързана с националната електропреносна мрежа най-рано през ноември.Предвижда се за шест или седем месеца тя да достигне максималния си капацитет от 1000 мегавата.

 

Държавната руска компания Росатом, която изгражда АЕЦ "Бушехр" в южната част на Иран след над 15 години строителни дейности и многократни изоставания от графика, планира най-сетне да открие обекта, коментира агенция Bloomberg.
Иран, срещу който ООН въведе санкции заради опасения, че разработва програма за ядрени оръжия, ще стане първата страна в Близкия изток, произвеждаща атомна енергия, когато АЕЦ "Бушехр" бъде пусната в действие. Русия, която се присъедини към усилията, чийто основен двигател са САЩ, да се затегне ембаргото на ООН, използва откриването на централата, за да смекчи гнева на Иран, като в същото време държи в изолация потенциален енергиен съперник. "Докато има ирански проблем, Западът ще се нуждае от Русия", каза шефът на московския Център за изучаване на съвременен Иран Раджаб Сафаров. "И така Русия ще се чувства като важен геополитически играч". Отношенията (между Иран и Русия - бел. ред.) стигнаха до най-ниската си точка през юни, след като руският президент Дмитрий Медведев се обърна към Иран с молба да спре "да се държи безотговорно", а Москва подкрепи новите санкции на ООН срещу Техеран. Иранският президент Махмуд Ахмадинежад отговори, че страните, които са сътрудничели на САЩ за оказване на натиск върху Иран, ще бъдат определени като "врагове".
Международните санкции лишиха Иран от възможността да материализира потенциала си като доставчик на енергийни ресурси и то по-специално за Европа, където делът на Русия на пазара за природен газ е 25 %. Според данни на BP Plc Иран е четвъртият световен доставчик на петрол и има запаси на природен газ, които отстъпват само на руските.

 

"Да се поддържа напрежението"

"За Русия е изгодно само да се поддържа високо равнище на напрежение в района, защото това пък държи високи цените на суровия петрол и изключва възможността за доставки на ирански газ за световните пазари", отбелязва Михаил Корчемкин, директор на на американската компания за промишлени консултации East European Gas Analysis от Марвелн, Пенсилвания.
Русия подписа договора за изграждането на АЕЦ "Бушехр" за  1 милиард долара още през 1995 година. Приключването на строежа непрекъснато се отлагаше заради спорове по плащанията и въпроси, свързани с други ирански ядрени проекти. "Руснаците искат да пуснат АЕЦ "Бушехр", за да покажат на цял свят, че дори в сложни условия те могат да изпълняват ангажиментите си", заяви на 17 август за държавната информационна агенция IRNA вицепрезидентът на Иран Али Акбар Салехи. Това ще бъде "трън в очите на черноглеците", каза Салехи.Доставките на горивото за АЕЦ "Бушехр" и приемането на отработените уранови отпадъци от московската Росатом ще стават под надзора на Международната агенция за атомна енергия на ООН."Технологията на АЕЦ "Бушехр" не може да бъде използвана за военни цели, дори властите много да искат това",  твърди директорът на московския Център по енергетика и сигурност Антон Хлопков. "Иранското правителство по-скоро се опитва чрез "Бушехр" да покаже на населението колко напреднала е икономиката на страната".

 

Опасения, свързани с обогатяването
САЩ и техните съюзници твърдят, че признават правото на Иран да разработва ядрена програма за граждански цели. Критиката им е съсредоточена срещу завода за обогатяване на уран в Натанз, срещу още един, който се строи в Кум, а също и срещу изграждания се в Арак реактор с тежка вода. Всеки от тези обекти може да бъде използван за производство на материали за ядрени оръжия. Участието на Русия в изграждането на "Бушехр" "подчертава, че Иран не се нуждае от собствени обогатителни мощности, ако намеренията му, както той твърди, са свързани с изпълнението на мирната ядрена енергийна програма", заяви на 13 август във Вашингтон говорителят на Белия дом Робърт Гибс. Иран отхвърли призивите да спре обогатяването на уран. Дългосрочната цел на страната е да снабдява с гориво "Бушехр" и други атомни електроцентрали, които планира да построи, като техните доставки на гориво бъдат гарантирани", посочва Салехи, цитиран от IRNA.

    

 "Погрешна логика"
 Забележките на САЩ се основаваха на "погрешна логика", каза Салехи. "Договорът, който имаме с руснаците не ни задължава да купуваме гориво от тях. Споразумели сме се, че когато се нуждаем от гориво, те ще ни го доставят".Иран твърди, че има нужда да изгради атомни електроцентрали с обща мощност 20 000 МВт, за да удовлетвори потребностите на населението си. Това е сравнимо с близо 23 000 МВт в Русия. Владимир Сажин от московския Институт по ориенталистика посочва, че този аргумент не е убедителен, тъй като за Иран би било по-лесно да внася обогатен уран, отколкото сам да го произвежда.

  

Ракетна сделка
По същия начин Русия залъгваше Иран с доставката на противовъздушните ракети Ес-300 и Кремъл пращаше противоречиви сигнали дали сделката ще попадне по ударите на новите санкции на ООН. Тези ракети могат да бъдат използвани за защитата на иранските ядрени обекти от въздушни нападения.
Директорът на Центъра за стратегически и технологичен  анализ Руслан Пухов посочва, че Русия не бива да пресилва нещата, защото Иран е потенциален купувач на оръжия и може да се намеси в мюсюлманския Северен Кавказ. Бавейки доставката на ракети Ес-300, според Пухов, Русия би могла да изгуби 4,5 милиарда долара по бъдещи договори.
    
Газови споразумения
И докато най-голямата енергийна компания в Русия - Газпром -  обмисля сделки с Иран, заради санкциите възможностите те да станат факт са силно ограничени. Затягането на чуждестранните инвестиции не позволява на Иран да се присъедини към международната система  от тръбопроводи, да започне да изпълнява проекти, свързани с втечнения газ, и да се бори за доставки на синьо гориво за Европа.
Главният редактор на московското списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов коментира, че пускането на "Бушехр" е необходимият минимум, за да може Русия да поддържа отношения с Иран.
"Ако Русия беше отказала да приключи строителството на АЕЦ "Бушехр", то това би разрушило отношенията й (с Иран - бел. ред.)", посочва Лукянов. "Въпросът обаче е дали тези отношения изобщо ще се развиват в бъдеще", завършва анализа агенция Bloomberg.

 

История
Изграждането на първата атомна електроцентрала на Иран отне 30 години. Замислена от шах Мохамад Реза Пахлави, строежът й започна през 1975 г. в сътрудничество с германската компания Kraftwerk Union AG, предшественик на Siemens AG. По план централата трябваше да бъде готова през 1981 г. и да струва между 4 и 6 милиарда долара. Германия обаче се оттегли от проекта през 1979 г. заради неизплащане на задължения, тъй като иранската революция помрачи международните отношения. Работата бе прекъсната и по време на войната между Иран и Ирак от 1980 до 1988 г. Техеран подписа договор с Русия през 1995 г. да поднови работата по централата, като завършването й бе насрочено за 2007 г. Заради международните опасения във връзка с тайната ядрена програма на Иран Западът оказа натиск върху Русия  и централата се превърна в изключително спорен въпрос заради съмнения, че страната се стреми да се сдобие с ядрено оръжие.
Завършването на обекта бе отлагано неколкократно, а напрежението между Иран и Русия се засили, докато "Росатом" обяви в края на 2009 г., че реакторът е завършен на 96 процента и техническите изпитания могат да започнат.
Над 2000 руснаци работят на обекта под наблюдението на МААЕ.Отработените горивни пръти, които могат да бъдат използвани за производство на ядрени оръжия, ще бъдат преработвани в Русия.
Иран има в момента комплекс в Натанз със 7000 центрофуги за обогатяване на уран в различни етапи на действие. Втори комплекс, в който ще има 3000 центрофуги, се строи близо до свещения град Кум.

 

 


Тагове: АЕЦ, Иран, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg