EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ив.Иванов:Договорът с "Газпром" да се поднови

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ив.Иванов:Договорът с "Газпром" да се поднови

mail11:00 | 03.08.2022прегледи 924 коментарикоментари 0


Булгаргаз е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ, казва председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Връщането ми в комисията беше неочаквано за мен. То се дължи на недостатъчната компетентност на екипа, променил Закона за енергетика, каза в "Денят започва" по БНТ Иван Иванов, председател на КЕВР, който бе върнат на поста след решение на КС, че новият не е законно избран на поста.

Казах на депутатите, че мога да се върна само, ако има решение на парламента. Върнах се, за да изпълня дълга си и да нося отговорност като председател, допълни Иванов.

Според него енергетиката в България и ЕС изпитва изключителна трудност. Путин не постигна бърза военна победа и въведе енергетиката и руския газ в тази война. Това доведе до повишение цената на газа, оттам на тока.

В България имаме имаме специфични проблеми - неоправдания мораториум на цените на енергоносителите, закъсняхме прекалено много в търсене на алтернативни доставки. Сега се изискват бързи и компетентни решения.

Крайно необходими са 3 мерки: трябваше да бъде подготвен дългосрочният договор с "Газпром", второ - да бъде пуснат възможно по-бързо газопроводът Комотини-Стара Загора. Той има акт 14, предстои да се дадат и акт 15 и 16 за самия строеж. Цените от този газопровод са атрактивни за страната ни и ако стане, от октомври ще се усети намаление на цената.

Трето - до края на 2023 г. да бъде завършен терминалът в Александруполис, от който България ще има гарантирани доставки, обясни шефът на КЕВР.

В комисията нямало информация за прословутите 7 танкера с втечнен газ - сложно е с инфраструктурата. Сега прекупуваме от други и това е на по-висока цена.

"Булгаргаз" е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ.

КЕВР ще поиска спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ. За ноември и декември няма слотове.

Цената на топлинната енергия бе определена - остава почти непроменена. Цените на тока за бита ще бъде на тези нива до 30 юни другата година. Хората да са спокойни за цените на електроенергията - ние произвеждаме такава. За бизнеса е друго, защото цената на борсата има рекордни нива - 912 лв., за него действа принципът на компенсация. Това обаче е оръжие с двустранно действие.

При водата първия фактор е токът, чиято цена се повиши 4 пъти. Вторият - споразумението между синдикат, МРРБ и ВиК холдинг за 15% нагоре всяка година. А и водопреносната мрежа е силно износена, ползваме стари тръби - това изисква много пари.

В момента е в ход втората вълна на газовата гриза, заяви пред Нова тв председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Поводът - поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август.

По думите му, за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългосрочни сделки и договори. Шефът на "Булгаргаз" подчерта и че вратата към "Газпром" не е окончателно затворена.

"Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", допълни той.

"В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителни сезон", посочи той.

Топчийски коментира и договора за доставки на газ с "Газпром". "Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаеме как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията".

Той коментира и цената на втечнения газ. „Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1, 2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват, категоричен е Топчийски.

Шефът на "Булгаргаз" подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие. „Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”.

За възобновяване на доставките от "Газпром" призова и енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му трябва да направим всичко възможно да възстановим нормалните газови доставки от „Газпром“ поне в рамките на договора, който действа, но имаме и редица други възможности.

Хиновски отбеляза, че ЕК не се справя с енергийната криза. Те не правят нищо за допълнителните доставки на газ. България би могла с Италия да договорят част от квотите на газ за италианската страна, да влязат и в България. Това може да го направи служебното правителство, защото не се изисква приемане на никакво законодателство, посочи той.Ако се повиши цената на газа с 60%, с минимум 40% трябва да се повиши цената на топлинната енергия, предупреди Хиновски, чието лично мнение е, че ако се повиши цената на газа, през тази годината цената на топлинната енергия ще скочи с поне 20%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161