EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ивайловска капия - нов български сорт пипер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ивайловска капия - нов български сорт пипер

mail14:32 | 08.06.2018прегледи 1842 коментарикоментари 0


С най-новия български сорт пипер Ивайловска капия, съвместна разработка на Опитната станция по поливно земеделие-Пазарджик и Института по зеленчукови култури “Марица” ще могат да се запознаят в по време на Международните дни на полето" земеделските производители. Изложението край Пловдив  ще продължи до 7 юни.

Сортът е подходящ за средно ранно полско производство. Той е с подобрени морфологични характеристики на плода и по-високи химико-технологични качества на продукцията. Капията е за свежа консумация и преработено състояние - печене, мариноване, пюрета, лютеница и др.

Институтът “Марица” ще представи и силно лютивата Джулюнска шипка 1021 - много ранен и добивен сорт. Растението е средно високо около 51 см, с тънки, многобройни и сравнително изправени разклонения, прибрани към стъблото. Плодовете са висящи, дребни - дълги 4-6 см и широки в основата1,5-2,5 см, прикрепени на извити дръжки, с фуниевидни чашки, които обхващат основата на плода. По форма са късо конусовидни, със заоблен връх. Повърхността им е гладка със силен гланц. В техническа зрелост са тъмнозелени, а в ботаническа - интензивно червени.

Дело на института са и сортовете краставици/корнишони Тони F1 и Мерсия F1.

Първият е подходящ за консервиране и е с висока устойчивост на брашнеста мана. Вторият е предназначен за свежа консумация и за преработка като стерилизирани краставички. Подходящ е за полско и оранжерийно производство. Добивът варира от 5 до 7 тона на декар.

Ще бъде демонстриран и нов сорт главесто зеле, предназначен за отглеждане по технология за ранно полско производство с пролетно засаждане. Зелките са с кръгла до овална форма и средна маса 1,5-1,7 kg. Вътрешността им е бяло до кремаво оцветена, с крехка и сочна консистенция. Предназначен е за консумация в прясно състояние и след кулинарна обработка.

Институтът се представя и с два сорта градински фасул.

Еврос е високо продуктивен, жизнен и много добре адаптиран към агроклиматичните условия на страната. Притежава цилиндрични, дълги (13-15 см), прави, зелени бобове без лико, изключително подходящи за замразени зеленчукови миксове и цели замразени бобове и консервиране.

Тангра пък има къс вегетационен период - 44-46 дни от поникването до технологична зрялост. Може да се отглежда, като се засява на етапи от април до втората половина на юли. Той е с висок биологичен потенциал за добив./Български фермер


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg