EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Монголия ще произвежда българско кисело мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Монголия ще произвежда българско кисело мляко

mail11:08 | 04.05.2023прегледи 752 коментарикоментари 0


Монголия е втората азиатска държава, която ще произвежда българско кисело мляко с бактерията "Лактобацилус булгарикус". Споразумение за използване на лиценза бе подписано между "Ел Би Булгарикум" и една от най-големите монголски компании за производство на храни "АПУ Къмпани" (APU Company). Инициативата за стъпване на азиатския пазар бе на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и се случва с активната подкрепа на посланика на Монголия у нас Лхагвасурен Саянаа. Двамата присъстваха и на официалното подписване на документа, съобщиха от Министерството. 

"Началото на разговорите за това сътрудничество бе поставено през декември миналата година и само за четири месеца успяхме да стигнем до подписването на днешното споразумение. То ще позволи автентичното българско кисело мляко да се продава и в Монголия", каза министър Никола Стоянов. Икономическият министър и Лхагвасурен Саянаа подчертаха, че това е стъпка в посока на засилване на двустранните икономически отношения между България и Монголия.  

"България е родина на киселото мляко и ще използваме националната традиционна технология за изработването на млечните продукти в Монголия", коментираха от ръководството на "АПУ Къмпани". От тяхна страна бе наблегнато на факта, че споразумението ще им позволи да изпълнят една от целите, заложени от монголската държава за производството на здравословна и полезна храна. Те вече са посетили и базата на "Ел Би" във Видин, за да се запознаят на място с производствения процес в българското дружество. Интерес има и към общи проекти в развойната дейност и създаване на съвместни продукти, съобразени с особеностите на монголския пазар. 

Споразумението е със срок от пет години. Монголската "АПУ Къмпани" получава лиценз за разработване, производство, продажба и разпространение на млечни продукти с оригинални български закваски за територията на Монголия, за което ще заплаща и лицензионни такси на "Ел Би Булгарикум". "Популяризираме България, но и увеличаваме приходите за българското предприятие", подчерта министър Стоянов.  

"АПУ Къмпани" е основана през 1924 година и е една от първите монголски фирми, специализирана в производството на храна и напитки. Общият пазарен дял на компанията на вътрешния пазар на млечни продукти е 31 на сто. В Топ 5 е на монголските фирми по размер на платени данъци. Един от основните акционери в компанията е "Хайнекен" (Heineken). Предлага над 320 продукта, а през 2014 година създава собствена фабрика за млечни продукти, а от миналата година произвежда и сирене. Компанията разработва и проект за монголски номадски млечни продукти (YAK Project). 

През втората половина на март от икономическото министерство съобщиха, че "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" ще създадат център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията "Лактобацилус булгарикус". Тогава министър Стоянов представи и плановете за развитие на държавната компания и интереса на други страни за придобиване на български лиценз, по примера на сътрудничеството с Япония. "В напреднали разговори сме с държави от Близкия изток и се надяваме, че скоро ще имаме и други позитивни примери за популяризиране на България чрез уникалното ни кисело мляко", коментира още българският министър. 

В средата на март посланикът на Япония Хироши Нарахир напомни, че за японците киселото мляко е символ на България и разказа, че то влиза в Япония през 1970 г., когато е представено на Експо "Осака". "Тогава императорът спира на българския щанд и опитва българското кисело мляко. Това е много известна история в Япония", обясни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038