EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделието трябва да намали емисиите от вредни газове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделието трябва да намали емисиите от вредни газове

mail15:58 | 16.09.2009прегледи 1005 коментарикоментари 0


Европейските фермери трябва да помогнат за намаляването на емисиите на вредни газове поне с 20 процента до 2020 година, като произвеждат биомаса и съхраняват въглерод в почвата, предава Ройтерс. Комисарят по земеделието обаче заяви, че и те ще имат нужда от помощ, или са изправени пред риска от разорение.
Вредните емисии от европейското земеделие вече са намалели с около 20 процента, откакто през 1990 година има по-малко едър рогат добитък, както и поради въвеждането на по-добри технологии и мениджмънт във фермите.
Преди голямата среща на върха в Копенхаген през декември, обаче, има нов натиск за намаляване на емисиите и постигане на целите, определени за следващото десетилетие, припомня Europe.bg.
Мариан Фишер Боел, комисар по земеделието на ЕС каза във вторник, че секторът трябва да намали емисиите на метан, азотен оксид и въглероден диоксид.
"Секторът може да направи повече за съхраняването на въглерод в почвата на обработваемите земи", каза тя на европейските министри на земеделието по време на среща в Южна Швеция.
Фермерите могат да намалят емисиите и като осигуряват повече биомаса за производството на енергия и възобновими материали, каза тя.
Въпреки това Фишер Боел каза, че фермерите ще се нуждаят от подкрепа, за да направят необходимите промени за намаляването на емисиите.
"Не можем просто да ги оставим да потънат или да плават: много от тях просто ще потънат с катастрофални последствия за базата за производството на храни и за нашата околна среда", каза тя.
Фишер Боел каза, че Прегледа на Общата селскостопанска политика (ОСП) и Пакета за икономическо възстановяване са помогнали за заделянето на повече средства, с които фермерите да се справят с климатичните промени.
В същото време тя коментира още, че Европа "почти сигурно" трябва да направи промени в ОСП - главно след 2013 - за да даде на фермерите необходимата подкрепа за намаляване на емисиите.
"Трябва да разгледаме много внимателно възможността за по-силни стимули за добро управление на почвите - особено за защитаването на богатите на въглерод почви, като пасбищата", каза тя.
Европа трябва да постигне правилния баланс между обвързващи задължения и положителни стимули, добави тя.
"Това фермерите просто да бъдат затрупани в правилата, просто не е решение."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215