EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелената енергия в България може да доведе до катастрофа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелената енергия в България може да доведе до катастрофа

mail11:32 | 25.11.2009прегледи 1517 коментарикоментари 0


Ентусиазмът по развитие на проекти за възобновяема електроенергия в България може да бъде преустановен, съобщава Reuters, позовавайки се на запознат източник.
Електронното издание цитира думите на изпълнителния директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) Ивайло Айолов, според който правителството трябва да наложи по-стриктни правила, за да ограничи спекулантите в сектора.
Щедрите държавни инициативи, насочени към произвеждане на електричество от вятър, слънчева енергия и биомаса, доведоха до лавина от проекти, чиято реализация може да осигури над 11 000 мегавата електроенергия към септември.
„Тази тенденция трябва да бъде преустановена.  В противен случай ще бъдем изправени пред катастрофа”, коментира Айолов, сравнявайки ситуацията в България с тази на „златната треска”.
„Към настоящия момент ситуацията е добра. Капацитетът за изграждане на нови енергийни инсталации от възобновяеми източници възлиза едва на 1 800 мегавата. Но когато става въпрос за 10 000 мегавата възобновяема електроенергия, електрическата мрежа няма да издържи”, добавя още Айолов.
Подобно на останалите бивши комунистически държави, станали членове на ЕС, България разчита на източници като въглища и ядрена енергетика, за да покрива енергийните си нужди.
Необходимостта да отговори на изискванията на ЕС и към 2020 г. да повиши дела на възобновяемата енергия с 16 – 20 % с цел да понижи вредните емисии във въздуха, стана причина правителствата в региона да предлагат преференциални цени, за да привлекат инвеститори в областта на възобновяемите енергийни източници.
Това доведе до бум на вятърните енергийни паркове в Румъния и България и на редица слънчеви енергийни проекти в Чехия, отбелязва Reutres.
През тази година в България 330 мегавата вятърна енергия е включена в енергийната мрежа на страната. Година по- рано добавеният в мрежата капацитет беше 103 мегавата.
В същото време енергийните оператори в страната заявяват, че нямат възможност да включват нови ветрени паркове към съществуващата енергийна мрежа. Това стана и причина НЕК временно да замрази включването в експлоатация на разположени североизточно от Варна вятърни турбини, припомня изданието.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185