EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо Борисов благодари на Станишев?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Борисов благодари на Станишев?

mail12:50 | 25.06.2012прегледи 581 коментарикоментари 0


„Искам да благодаря на г-н Станишев за изпратените поздравления, относно изявлението на Европейската централна банка от тази седмица.” Това заяви министър – председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет. „Приемам думите му като осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от Европейския съюз, Международния валутен фонд и рейтинговите агенции. Ето как изглеждаше България във финансовия свят през последните няколко месеца:
1. Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално прекрати процедурата по свръхдефицит срещу България. Страната ни, заедно с Германия е извадена от списъка на държавите, които са застрашени от санкции, тъй като е свела бюджетния си дефицит до 2,1% през 2011 година. Общо 23 държави бяха в тази процедура. Сега са 21, а България е в шестте най-добри.
2.Докладът на Европейската централна банка за май показва, че България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната. Показателят-дългосрочен лихвен процент е под референтната стойност от 5,8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави-членки на ЕС, от които седем са част от Еврозоната. Данните показват, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1% в страните членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2,1%, поради което България беше извадена от процедурата по прекомерен дефицит. Съотношението брутен държавен дълг/ БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60 процента. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония.

А ето как изглежда отношението към премиера в анализа на Фондация Медийна демокрация, последния графичен доклад, обхващащ периода 1 януари - 31 май 2012 г. Наблюдаваните медии са всекидневниците „24 часа”, „Труд”, „Дневник”, „Телеграф”, „Сега”, „Стандарт” и „Преса”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg