EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо бе избран Иван Искров?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо бе избран Иван Искров?

mail21:49 | 12.06.2009прегледи 1188 коментарикоментари 0


Преди няколко седмици Иван Искров бе преизбран за управител на БНБ в нарушение на юридически норми, смятат прависти. Според закона за БНБ изборът на нов член на управителния съвет се провежда не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на мандата на действащия. Шестгодишният мандат на Искров изтича на 9 октомври.
В банковите среди преди този избор се носеха какви ли е догадки за евентуален наследник на гуверньора на Централната банка. Две фамилии обикаляха кабинетите на банкери и предприемачи – тези на министъра на държавната администрация Николай Василев и на финансовия министър Племен Орешарски. И двамата обаче останаха на сегашните си места.
Твърди се, че Николай Василев не е бил предпочетен от мнозинството банкери тъй като той няма познания за банковото дело.
По-интересен е обаче се оказва отказа на Орешарски. Твърди се, че той сам отхвърлил идеята да застане начело на БНБ след изтичане мандата на това правителство с думите: „БНБ - там ще стане много трудно и тежко.” Мнозинството от хората във финансовите среди обясняват отказа на финансовия министър със сериозните проблеми, пред които ще се изправи българският лев и валутния борд през следващите няколко месеца.
Както е известно Латвия вероятно ще девалвира своя лат и опасенията, че един такъв акт ще повлияе върху другите балтийски валути, след това върху шведската крона и останалите валута на ЦИЕ, както и върху лева са повече от основателни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1061