EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Затварят рибната борса във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Затварят рибната борса във Варна

mail10:48 | 07.01.2010прегледи 1839 коментарикоментари 0


Рибната борса във Варна, която се намира Колхозния пазар, е затворена, съобщава варненският сайт Позвънете. Това е направено по предписание на Регионалната ветеринарно-медицинска служба, която връчила на шефа на общинска фирма „Пазари" Владимир Михалчев подробно предписание защо предприема подобна стъпка.
Като цяло борсата не отговаряла на хигиенните и санитарните изисквания, което обаче не й е пречило да работи до този момент. Последният ремонт, извършен пак по предписание на ветеринарно-санитарните органи е през лятото на миналата година. Тогава са инвестирани около 30 000 лв. в канализационна система, климатизация и ледогенератори за постройката.
„Озадачен съм от тези действия. Сегашното състояние на борсата е най-доброто от години насам. Всяка година правим ремонти по предписания на Държавния ветеринарно-санитерен контрол. Уведомителното писмо дойде доста неочаквано за нас. В него като неотговарящи на изискванията са включени вентилационната система, масите, стените, подът, таванът, всичко, каквото се сетите. Чудя се как досега 9 години е отговаряла. В писмото ни заплашват и с Варненската районна прокуратура", каза вчера за „Позвънете" шефът на „Пазари" Владимир Михалчев.
„Трябваше да се случи рано или късно. Не става дума за климатици и ледогенератори, съоръжението като цяло не отговаря на никакви европейски изисквания", лаконичен бе то темата и директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Киров. Според него и земеделският министър при посещението си във Варна е настоял да се вземат мерки във връзка с Рибната борса. Очаквали се проверки от Европейския съюз, които нямало да си затворят очите пред пропуските.
Огромна инвестиция от близо 500 000 лв. ще коства изграждането на нова Рибна борса, за която има разработен проект, съобщава още Позвънете.
Проектът отлежава повече от година и е приет от съвета на директорите на “Пазари”. Съоръжението е модерно и според изискванията на ветеринарно-медицинската служба. “Не сме готови обаче с разрешителния режим - нито за строителството, нито с визата за проектиране”, каза шефът на “Пазари” Владимир Михалчев.
След като проектът бил представен и започнала работата по осъществяването му станало ясно, че той не може да се реализира на мястото на старата Рибна борса. “Най-напред трябва да се узакони старата постройка, която е строена без всякаква документация”, допълни Михалчев.
Изникнал и проблем с подробния устройствен план, чиято давност изтекла заедно с разрешителното за строежа на сградата на Рибната борса през 2001 г. Сега трябвало да влезе в сила Общият устройствен план, а после да се издаде подробен, в който да се впише и новата постройка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg