EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започват проверки на хляба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започват проверки на хляба

mail09:50 | 14.02.2011прегледи 695 коментарикоментари 0


Утре започва работа експертен съвет по хляба към Агенцията по храните, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Ясно е, че когато искаме някакъв стандарт на крайния продукт, трябва да имаме стандарт на суровините. И затова започваме от стандартите на пшеницата, на брашното и ще вървим към стандарта на хляба, посочи министърът.
На Софийската стокова борса хлебната пшеница се предлагаше в петък на цена 450 - 500 лева за тон без ДДС, царевица на цена 400 - 430 лв. за тон, но търсене и сделки нямаше. Брокери сключиха сделки за брашно тип "700" на цена 450 лв. за тон.
Тон брашно, от което се прави масовият бял хляб, достигна цена 880 лв. в района на Добрич, Варна и Карнобат, съобщи Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич, цитиран от радио Фокус-Варна. Поскъпването от миналата седмица е с 40 лв., като не е изключено то да продължи. Ситуацията е свързана със световните пазари, каза Няголов и допълни: “пшеницата сега е много скъп продукт навсякъде”. Специалните брашна, от които се приготвят закуски, пици и сладкиши, се търгуват на цени над 1000 лв. Към момента обаче няма ново поскъпване на тестените изделия в Добрич. Дори продължава тенденцията в големите хранителни вериги в града да се предлага бял масов хляб от 700 грама за 49-50 стотинки. По думите на Тошко Няголов това е свързано със сивата икономика, защото толкова струва само брашното, вложено за направата на един хляб. Къде остават разходите за приготвянето, за данъците, заплатите и осигуровките на работниците, попита риторично Няголов. Той смята, че свалянето на цените на хляба не е логично, напротив, при разумното мислене би трябвало да се покачват. Той не се противопоставя на идеята за въвеждане на стандарт за български хляб. Няголов обаче смята, че ефектът ще е като при месото, а и в момента хората търсят евтино, а не толкова качествено. Но все пак нека има хляб, произведен по стандарт, за по-богатите хора, които държат на екологично чистата храна, заяви Тошко Няголов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071