EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва сезонът на тъмната бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва сезонът на тъмната бира

mail14:30 | 01.12.2010прегледи 1292 коментарикоментари 0


В началото на зимния сезон тъмното пиво и неговите характеристики бяха акцент на второто издание на Есенния бирен салон. Събитието, организирано от Съюза на пивоварите в България. Освен, че е изключително подходящо за консумация през зимния сезон, според редица научни доказателства тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм вещества. Както светлата бира, тъмните марки също съдържат антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В.
Тези качества правят тъмната бира неизменна част от портфолиото на всички пивоварни. По време на Бирения салон всяка компания представи специфичните качества и характеристики на марките тъмно пиво, които предлага на потребителите.
Вкусът на този вид бира се дължи на технологията и рецептурата на производство и най-вече на използването на уникални съчетания от тъмни, карамелени и светли видове малц. Традиционно през зимните месеци консумацията на тъмни бири в страната заема около 9% от общото потребление на пиво.
Изследване на независимата лаборатория “Център по Биология на Храните” доказва, че антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение със светлите. Според международните стандарти за измерване на антиоксидантния капацитет, средно за страната ни при тъмното пиво той е 2,135, което е съотносимо на произвежданите в Германия, Италия и САЩ марки. Полезните свойства в бирата при умерена консумация се дължат на качествата на растителните суровини ечемик и хмел, които, заедно с останалите й съставки - бирената мая и водата, категоризират пивото като изцяло натурална напитка.
Приятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят изключително ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. Според познавачите и следвайки традициите на типичните бирени държави като Белгия и Германия, една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад. Температурата, при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно е 10 – 12 градуса, т.е. малко по-висока от препоръчваната за охлаждане на светлите бири. Тъмното пиво хармонично се съчетава с характерните за студените месеци по-тежки ястия и червени меса.
Според главният редактор на сп. GoodFood – Деси Исаева тъмното пиво може да придаде уникален вкус на разнообразни ястия. Една от тайните за правилното му приложение в кулинарията е прецизно дозираното количество и възможността бирата добре да хомогенизира различните съставки при приготвянето на сосове, маринати, панировки и печива.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg