EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва световно използване на юана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва световно използване на юана

mail15:54 | 13.01.2011прегледи 654 коментарикоментари 0


Някои китайски предприятия ще получат правото да правят инвестиции в юани в чужбина, за да бъде разпространено в международен мащаб използването на китайската национална валута, съобщи в уебсайта си китайската централна банка, цитирана от Франс прес.
Експерименталната програма цели да бъде разширено използването на юана в трансграничната търговия и инвестиции, за да бъдат подкрепени китайските компании в чужбина.
Въпросните компании вече фигурират в списък, който им позволява да използват юана в търговските си трансакции в чужбина.
През декември Пекин увеличи броя на тези компании до 67 000 спрямо едва 365 преди това, в очакване новата система бъде въведена в цялата страна.
Валутата на най-големия световен износител има незначителна роля в международната търговия, тъй като не е напълно конвертируема и стриктният контрол възпрепятства инвеститорите да прехвърлят свободно парични средства от и към Китай.
Западните страни редовно настояват Китай да засили гъвкавостта на обменния курс на юана.
Вашингтон, който обвинява китайската валутна политика за колосалния търговски дефицит на Съединените щати, непрестанно призовава Пекин да ускори поскъпването на юана, започнало през юни, когато китайски власти решиха да го оставят да има по-свободни движения на курса.
Вчера стана ясно, че подразделението на Bank of China в Ню Йорк е започнало да предлага сметки в юани, което е нов опит за по-широк световно разпространение на строго контролираната китайска валута.
Клиентите на Bank of China в Ню Йорк ще могат да обменят юани за долари и да пращат или получават юани в и от Китай.
В съобщение на сайта на банката се уточнява, че притежателите на сметки могат да обменят юани на стойност до 4000 долара дневно и до 20 000 долара годишно. Ограничението е наполовина по-малко за клиентите, които нямат сметка в банката.
Китай е най-големият износител и втората икономика в света след САЩ, но китайските износители получават предимно долари за стоките си, отбелязва Асошиейтед прес.
 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg