EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва приватизация на „БДЖ – Товарни превози”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва приватизация на „БДЖ – Товарни превози”

mail12:15 | 13.06.2012прегледи 746 коментарикоментари 0


Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви публично оповестен конкурс на един етап за продажбата на 2 325 087 дяла, представляващи 100% от капитала на „БДЖ – Товарни превози” АД, София, собственост на „Холдинг – БДЖ” ЕАД, съобщиха от агенцията.
Основните цели, които ще се преследват с приватизацията на дружеството са:
- Осигуряване на високи резултати и финансова стабилност;
- Запазване и разширяване дейността на дружеството в конкурентна среда чрез модернизация и преструктуриране;
- Осигуряване на финансов ресурс на “Холдинг БДЖ” ЕАД;
- Осигуряване на инвестиции за обновяване на железопътния парк и съоръженията;
- Запазване на основния предмет на дейност;
- Гарантиране на социалния мир чрез ангажиране на инвеститора с трудовоправни и социални въпроси.
Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, се закупува в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.
Информационният меморандум ще бъде предоставен за закупуване на лица, закупили конкурсна документация, които отговарят на следните предварителни квалификационни изисквания:
Стратегически инвеститор, който кумулативно отговаря на следните изисквания:
- Да е надлежно учредено и валидно съществуващо юридическо лице, съгласно законодателството на съответната държава;
- Да осъществява дейности по извършване на железопътни превози на товари за последните 10 години и да притежава: лиценз за извършване на железопътни услуги и/или друг еквивалентен документ, съгласно законодателството на съответната държава и сертификат за безопасност и/или друг еквивалентен документ, къгласно законодателството на съответната държава.
- Размерът на приходите от дейностите по-горе за всяка от последните три /3/ финансови години, за които има изготвени одитирани годишни финансови отчети, трябва да възлиза минимум на 400 000 000 (400 млн.) евро;
- Да е получил разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво “Секретно” и/или удостоверение за сигурност или потвърждение, съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и правилника за прилагането на ЗЗКИ.
Финансов инвеститор, който кумулативно отговаря на следните изисквания:
- Да е надлежно учредено и валидно съществуващо юридическо лице, съгласно законодателството на съответната държава;
- Да управлява финансови активи и/или да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 000 000 000 (1 млрд.) евро, както за всяка от последните три финансови години, за която има изготвен одитиран годишен финансов отчет, така и към датата на подаване на документите за доказване на съответствие с предварителните квалификационни изисквания;
- Да има собствен капитал не по-малко от 20 000 000 (20 млн.) евро за последната финансова година, съгласно изготвения одитиран годишен отчет;
- Да е получил разрешение за достъп до информация с ниво ”Секретно” и/или удостоверение за сигурност или потвърждение, съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и от Правилника за прилагане на ЗЗКИ.
Критериите, по които ще се оценяват офертите са:
- размер на предлаганата от участниците покупната цена – 70 точки;
- размер на предложените от участниците инвестиции – 30 точки.
Срокът за подаване на обвързващи оферти е 15.00 часа на 135-ия ден от датата на обнародване на решението в ДВ, а депозитът за участие е в размер на 20 000 000 евро.
До участие в конкурсната процедура не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и лица, които имат непогасени, изискуеми публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица осъдени за банкрут.
Бъдещият инвеститор ще трябва да поеме и следните социални ангажименти, които няма да подлежат на предоговаряне:
- за срок от 3 години се задължава да запази средногодишния брой работници и служители в дружеството;
- за срок от 3 години да поддържа разходите за труд на равнището, на което са те към датата на прехвърляне на собствеността върху продаваните дялове.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg