EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Западни банки теглят пари от Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Западни банки теглят пари от Източна Европа

mail09:45 | 11.10.2012прегледи 434 коментарикоментари 0


Западните банки изтеглят значителни обеми пари от източноевропейските страни заради икономическите проблеми в еврозоната. Това оказва негативно влияние върху перспективите на страни като Унгария и Полша, отбелязват експертите на S&P.
Изтеглянето на средства е "очевидно" и то отслабва потребителското търсене в някои страни, отбелязват експертите на рейтинговата агенция, цитирани от агенция Bloomberg.
С въвеждането на новите регулаторни изисквания към банките вече не трябва да се смята, че от само себе си се подразбира, че западните финансови институции могат да оказват помощ на своите дъщерни клонове в Източна Европа в случай на необходимост.
"Самият факт, че западните банки наистина изтеглят средства от региона, предизвиква опасения. Съкращаването на външното финансиране на унгарския финансов сектор достига вече 15% от БВП и това е много сериозно изтичане на пари", заяви анализаторът от отдела за суверенни рейтинги на S&P Франк Хил.
Три четвърти от банковите активи в Източна Европа се държат от "Уникредит", "Райфайзен", "Ерсте Груп" и "Сосиете Женерал". Инвеститорите се страхуват, че изтичането на пари от региона ще забави неговото възстановяване от рецесията.
Въвеждането на изискванията Базел ІІІ към банковия капитал, а също така новите ограничения на финансовите операции на австрийските банки, които са най-активни в Източна Европа, съдействат за изтичането на капитали, отбелязват анализаторите на агенцията.
Увеличаването на цената на кредите за банките също принуждават финансовите институции да изтеглят средства от дъщерните си клонове.
Много западни банки с клонове в Източна Европа имат показатели за достатъчност на капитала под 7%, което според S&P е минималното допустимо ниво.
Показателите на достатъчност на капитала на "Уникредит", "Райфайзен", "Ерсте Груп", "Сосиете Женерал" и BC Groep NV са под 7-процентовото ниво, отбелязва банковият анализатор на S&P Маркус Шмаус. Като най-ниско ниво има "Райфайзен" - 3,9%.
Шмаус предполага, че рейтингите на световните банки ще се понижават, защото правителствата не гарантират на инвеститорите, че ще спасяват проблемните финансови институции.
"Смятаме, че банковият сектор в ЕС, а и по света няма да има вече рейтинги "А", а по-скоро рейтинг "ВВВ", добави той. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg