EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Законопроект за въглероден диоксид - второ четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законопроект за въглероден диоксид - второ четене

mail10:00 | 26.01.2012прегледи 600 коментарикоментари 0


Народните представители отхвърлиха вчера предложението на депутата Лъчезар Тошев за забрана на съхранението на въглероден диоксид в земните недра. Ето аргументите против тези промени на Международната природозащитна организация WWF (като част от Коалиция за климата – България).
1.Народното събрание е на път да реши България да не се възползва от точка 19 на европейската директива за CCS 2009/31/ЕО, както и на чл. 4 ал. 1, който гласи: „Държавите-членки запазват правото си да определят зоните, измежду които могат да бъдат подбрани места за съхранение в съответствие с изискванията на настоящата директива. Това включва правото на държавите - членки да не позволяват съхранение в определени части от своята територия или на цялата си територия”. Австрия вече забрани прилагането на технологията, Германия е на път да го направи, а Полша разреши до 2026 г. да се правят само проучвания.
2.Законопроектът е изготвен без обществени консултации съгласно Закона за нормативните актове и без дебат по темата с местните общности и заинтересованите страни.
3.България няма подходящи геоложки условия и страната се намира в сеизмично активна зона.
4.Народните представители на този етап не смятат да вземат в предвид 30 000 подписа събрани от Гражданската инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ, с които се иска законова забрана за нагнетяване на въглероден диоксид в земните недра.
5.Българското правителството към момента не е обявило каква е цената за съхранение на въглероден диоксид в нашата страна, въпреки че вече са започнали проучвания в три района (Павликени; Ямбол-юг и село Черково; и Гълъбово-Марица Изток) на обща стойност над 2,4 милиарда евро. Същевременно според Глобалния институт по улавяне и съхранение на въглероден диоксид, в България от 2011 г. вече се работи по конкретен индустриален проект.
http://www.globalccsinstitute.com/publications/global-status-ccs-2011
6.Будят сериозна тревога намерения на правителството приходите от безплатните квоти за емисии, които страната ще получи по право, да бъдат насочени към приложение в България на тази нова експериментална и високо рискова технология, чиято ефективност, полезност и приложимост тепърва ще се проучва и анализира. http://www.ner300.com (New Entrants Reserve)
7.Технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид не е решение за българските ТЕЦ, тъй като инсталирането на такива съоръжения в нови ТЕЦ води до 25% повече потребление на енергоносители и до средно с 10% намаляване на икономическата им ефективност, което се компенсира чрез увеличаване цената на електричеството. Министерството на енергетиката на САЩ очаква технологията по улавяне и съхранение на въглероден диоксид да оскъпи цената на електричеството с 30% при нови централи и с над 80% при оборудване на съществуващите.
8.Съществува огромен неизползван потенциал и редица алтернативи в България за борба с климатичните промени чрез мерки за залесяване и опазване на горите и екосистемите, внедряването и развитието на малки децентрализрани ВЕИ мощности, повишаването на енергийната ефективност, санирането на сградния фонд, производство на биогаз от ферми, сметища и остатъчна биомаса, биоабсорбиране, слънчева енергия, геотермални и водородни централи и др.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg