EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зайкова: Данъчните приходи нереалистични

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зайкова: Данъчните приходи нереалистични

mail18:05 | 22.11.2023прегледи 458 коментарикоментари 0


Бюджетната комисия в парламента отхвърли на първо четене всички внесени от Министерство на финансите предложения за промени в данъчните закони, които обичайно предхождат гледането на проекта за държавен бюджет.

"Бюджетната комисия с право отхвърли тази фантасмагория, наречена "поправки в данъчните закони". Защото господин Асен Василев измисли един бюджет, който не е бюджет, а е проста счетоводна сметка, в която няма политики, а в бюджета би трябвало да има политики". Това заявява в интервю за БНР Мика Зайкова, икономически анализатор и финансов експерт.

В проектобюджета нито приходите могат да бъдат доказани, а разходите ще отворят една огромна дупка и един дефицит, който евентуално ще надхвърли т.нар. 3%, които са таван.

Според финансовия министър БВП трябва да бъде 205 млрд. и 800 млн., т.е. да нарасне с 3.2%. Икономическият анализатор коментира, че, на първо място, това е невъзможно към настоящия момент, защото ЕК ни дава най-много 1.8% ръст на БВП. Разликата до 3.2% е огромна. 

На второ място, самият ЕС, както и целият свят, върви към рецесия. Германия, Франция и Италия обявиха, че са в рецесия. Още четири страни – Дания, Нидерландия, Австрия и Естония – също влизат в рецесия. А нашият най-голям търговски партньор е Германия. Така че да се осъществи такъв ръст на БВП е невъзможно. Всички приходи, заложени в бюджета, са завишени.

В бюджета за 2023 г. бяха заложени данъчни приходи за 35 млрд. лв., към момента почти в края на ноември няма как тези данъчни приходи да бъдат изпълнени поне с 2.5 млрд. лв. или 3 млрд. лв., което означава, че още отсега имаме неизпълнение. Как ние ще успеем за 2024 г. да наберем данъчни приходи в размер на 41 млрд. лв.?

"Цялата тази огромна дупка трябва да я запълниш със заеми, т.е. да взимаме заеми и да харчим пари, които не носят товара на висока добавена стойност, тъй като техниката и технологията на българските фирми, които 92% малки и средни е на нивото на средата на XX век. За да получаваш висока добавена стойност, трябва да въвеждаш нови технологии и инвестиции", посочва Мика Зайкова.

снимка:/pp-itn.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg