EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Загубите за реколтата в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Загубите за реколтата в Европа

mail16:01 | 06.04.2021прегледи 1357 коментарикоментари 0


Загубите на реколта, свързани с жеги и суша, са нараснали тройно през последните 50 години в Европа, се посочва в проучване, публикувано в списание "Инвайрънментъл рисърч летърс" и цитирано от Франс прес. Авторите на проучването се основават на данните за селскостопанското производство и екстремните метеорологични събития (суша, жега, наводнения, студена вълна) в 28 европейски страни (сегашния ЕС плюс Великобритания) между 1961 и 2018 година.

Най-силно влияние са оказали сушата и топлинните вълни. Степента на въздействие на сушата и на жегите върху земеделската продукция е нараснала почти тройно през последните 50 години - от 2,2% от реколтата през 1964-1990 до 7,3% за периода от 1991 до 2015 година.

Въпреки че добивът на европейски култури се е увеличил с близо 150 процента между 1964-1990 година и 1991-2015 година, констатирахме, че сушата и топлинните вълни са имали по-тежки последици през втория по-близък период за различни видове култури. Това коментира основната авторка на проучването Тереза Брас от факултета за науки и технологии към Лисабонския университет НОВА.

Зърнените култури са сред най-пострадалите за разлика от други като зеленчуци, плодове и грозде, които подлежат в много по-голяма степен на напояване, според проучването.

Зърнените култури - основен продукт, който заема близо 65 процента от обработваемата площ в ЕС и се използва главно за храна на животни, са най-силно засегнатите. Установихме, че за всяка година, през която има периоди на суша, загубите на зърнени култури се увеличават с 3 процента, отбелязва Тереза Брас.

Тъй като тези екстремни метеорологични събития ще се умножат със затоплянето на планетата, авторите призовават да се изготвят стратегии и да се очертаят приоритети, за да се подобри устойчивостта на агрохранителната система.

Този въпрос е от голяма важност, тъй като ЕС е един от основните производители и износители на хранителни продукти. Случващото се на Стария континент може да има отражение върху световната ахрохранителна верига, било то върху цените или върху наличността на продукти, заключават авторите на проучването.

  


Тагове: суша, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg