EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За 4G в България нужни милиарди инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За 4G в България нужни милиарди инвестиции

mail17:55 | 28.10.2011прегледи 3162 коментарикоментари 2


Данаил Алеков
Експериментите с 4G мрежата ще продължат през следващите поне 2 години и първо може да се появи тестово в големите градове на по-наситените места. Това заяви Красен Хинков, директор на дирекция „Телекомуникационни решения и продукти” в М-Тел пред EconomyNews.bg. Както е известно, миналия месец най-големият мобилен оператор у нас демонстрира възможностите на мобилната мрежа от четвърто поколение, известна още като 4G. Хинков изтъкна пречките, които на този етап правят невъзможно изграждането на такава мрежа у нас. „От операторска перспектива, това е огромна инвестиция. Само за лицензи на съвсем малък честотен диапазон, КРС иска 65 млн. лв, а изграждането ще излезе милиарди”. Към момента единствено в Щатите има устройства за 4G – на телекомуникационните гиганти Verizon и AT&T, като услугата се предлага само в някои от най-големите градове, а устройствата се правят по поръчка. „Ние сме малка държава и не може да си го позволим”, каза още Красен Хинков.
Препятствията към новото поколение мобилна мрежа обаче продължават със законодателните пречки. „Технологията работи на честоти, които в момента се ползват от военните и за да стане факт, те трябва да освободят тези честоти, което е изключително трудна работа.” Затова на този етап се обмислят алтернативни варианти, които да отпушат пазара. „Работи се върху това спектърът да е технологично неутрален. Тоест, операторите да могат в настоящите по-ниски честоти като 900, 1200 MHz и т.н, които ползват за 3G, да ги ползват и за 4G”, завърши Хинков.
КРС обяви търг за 49.5 млн.лв.
В същото време стана ясно, че М-Тел ще участва в търговете на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за отдаване на честотни ленти от по 15 MHz. Както е известно, на 27 септември КРС обяви търг с начална цена 49.5 млн. лв. за ползването на честотен ресурс от 2x15 MHz в обхвата 2 GHz за срок от 15 години. В медиите се тиражира информация, че инициативата е на „4ДЖИ КОМ” ЕАД, собственост на професора от Софийския университет Евгени Цолов. Първоначалните спекулации, че това ще бъде 4-ти мобилен оператор обаче бяха напълно отхвърлени от КРС. Ако тълкуваме правилно името на дружеството (“4ДЖИ” – 4G), не е изключено то да се фокусира върху предлагането на мобилен интернет от последно поколение. Според КРС, интерес към търга има общо от 6 компании, но от регулатора не посочват кои са те. Тиражира се информация, че „Булсатком” и „Макс телеком” също се явят на търга. Самото наддаване ще бъде тайно, а датата, за която е насрочен търга е 7 декември.
3G, 4G, 5G...
На 14 декември 2009г., шведският оператор TeliaSonera първи предложи новата 4G услуга на клиентите си. 4G мрежата е последно поколение и с нея може да се достигне максимална скорост 1 gbps. Еволюцията на мобилните мрежи на пръв поглед е достигнала до съвършенство, но за да се стигне до тук, потребителите са минали през какви ли не изпитания през последните 60 години.
0G или мобилна радио-телекомуникационна система е използвана за пръв път през 1945г. от шведската полиция. Връзката се осъществява с радиочестоти, а поддържаните формати на това поколение мрежи са PTT, MTS, IMTS, AMTS. 10 години по-късно, също в Швеция, е пусната за масова употреба първата напълно автоматична телефонна централа, а услугата се ползва от 600 човека. Телефонните апарати тежат 40 килограма.По-късно, през 1971г. във Финландия е пусната първата автоматична публична мрежа от 0.5G поколение, а стандартите които поддържа са APR и Autotel/PALM. Мрежата е известна е като „нулево поколение”, защото не позволява преминаването от клетка в клетка.
През 1979г. в Япония е пусната мобилна мрежа от първо поколение (1G) от NTT. Първоначално е само в столичния район, но впоследствие се превръща в първата национална мрежа. Две години по-късно, мрежата на NMT, също първо поколение, се превръща в първата мобилна телефонна мрежа, която включва роуминг – обхваща 4 държави: Швеция, Финландия, Дания и Норвегия. В САЩ се появява през 1983г. Сигналът е аналогов и позволява трансфер на данни с максимална скорост 14.4 kbps (средната скорост е под 1 kbps).
През 1991г. във Финландия е пусната мобилната мрежа от второ поколение (2G), известен още като GSM стандарт. За разлика от 1G, сигналът вече е цифров. Максималната скорост остава 14.4 kbps, но средната достига 9.6 kbps, чрез CSD връзка. Потребителите се радват и на SMS услугата.
Нуждата от мобилен интернет налага през 2001г. въвеждането на 2.5G мрежа в Европа и САЩ, която поддържа максимална скорост от 171.2 kbps (56-115 kbps средна скорост) чрез GPRS или HSCSD връзка. По-късно, през 2003г. в САЩ, мрежата е усъвършенствана до 2.75G, която позволява максимална скорост 236.8 kbps чрез EDGE/ECSD/EGPRS. Впоследствие, скоростта достига до 1 mbps, а мрежата е позната като 2.9G – предшественика на 3G поколението.
През 2001г. в Япония и Великобритания са пуснати първите мрежи от трето поколение (3G). С новият UMTS стандарт, се достига максимална скорост 3.1 mbps, а средната е между 500-700 kbps. 5 години по-късно, в Бахрейн е представено следващото поколение – 3.5G - HSPA стандарт, при който пиковата скорост вече достига 14.4 mbps, а средната е между 1 и 3 mbps.
Визията за новото 4G поколение беше разработена още през 2002г. от международната организация ITU-R, а световните мобилни оператори започнаха тестовете през 2007г. Услугата започна да се предлага официално в края на 2009г.
Очаква се, в следващите 10 години (вероятно 2020г.) да бъде представена мрежа от 5G поколение. През 2008г., Южна Корея отпусна $58.4 млн. за усъвършенстване на 4G, както и за разработване на ново, пето поколение мрежа.
Мобилната мрежа от четвърто поколение, която М-Тел демонстрира у нас, е известна още като Long Term Evolution (LTE) с максимална й скорост от 100 mbps при идеални условия. През юни тази година, шведския телеком Ericsson демонстрира версията LTE-Advanced, при която може да се достигне безжична скорост от 1 gbps. Тогава от скандинавската компания обявиха, че ще започнат търговски доставки на решения за LTE Advanced най-рано през 2013 г.
 


Тагове: 4G, инвестиции
 
Коментари
 
Владислав - 30-10-2011 г. 19:59:51

Нормално е да са нужни милиарди, все пак ще обслужва милиони клиенти в България

Калиман - 21-11-2011 г. 12:19:15

В Софийския университет няма такъв професор, ако има не са чували за него.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg