EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жилище с кредит - да купувам или не?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жилище с кредит - да купувам или не?

mail17:50 | 10.03.2011прегледи 2442 коментарикоментари 0


Цветанка Георгиева, Оперативен директор на Кредитланд, Българският кредитен посредник
Актуалните въпроси, които вълнуват хората, желаещи да закупят жилище с кредит
Несъмнено финансовата криза оказа огромно влияние както върху пазара на жилищни кредити у нас, така и върху имотния пазар. Поради настъпилите промени много хора замразиха плановете си за закупуване на жилище с кредит. С падането на цените на имотите все повече хора обмислят варианта да закупят жилище, финансирано с кредит. Много от тях обаче не знаят какво се случва в момента на пазара на кредити. Ето отговори на някои от актуалните въпроси, които вълнуват хората, които проучват възможностите за нов дом с кредит:
Банките отпускат ли вече кредити?
Реално кредитирането не е спирало, въпреки че офертите на някои от банките не предразполагаха клиентите. За разлика от преди две години, банките завишиха критериите и изискванията към кандидатите. Въпреки тази обща тенденция, все още има възможности за преговори и гъвкавост при вземане на решение.
Паднаха ли вече лихвите и ще се качват ли отново?
Определено може да се говори за тенденция за понижаване на цената на жилищните и ипотечните кредити. През 2010 година трайно се установи тенденция към понижаване на лихвите, като цената /ГПР/ на този вид кредити се понижи с над 1 %. Нивата от преди 2 години все още не са достигнати и трудно може да се прогнозира дали ще бъдат достигнати скоро.
Да чакаме ли да падне още цената на кредита, скъпо ли е в момента да купуваме имот с кредит?
Дали е скъпо в момента да се купува имот с кредит, зависи както от цената на кредита, така и от цената на имота. Кредитите са имали и по-ниски цени. В момента условията на банките зависят от различни фактори, които да намалят допълнително лихвата: например ползване на допълнителни банкови услуги, превод на работна заплата, размера на кредита спрямо имота, достъп до преференциални оферти.
Но от друга страна по-високите лихви се компенсират с по-ниските цени на недвижимите имоти. Лихвата по кредита не е константа във времето, би могла да се променя и в посока на увеличаване, и на намаляване при правилен избор на банка и кредит.
Вярно ли е, че банките не отпускат кредити за панелни жилища?
Не, не е вярно. Финансират се, и в момента тези жилища са много търсени, поради ниската цена и по-голямата квадратура, в сравнение с новото строителство - особено за хора с по-ограничен бюджет.
Това са част от първоначалните въпроси, които вълнуват хората. При по-сериозно намерение за закупуване на жилище с кредит бъдещите кредитоискатели трябва да се запознаят в подробности с цялата процедура, банкови оферти, особености при разглеждане на доходи и обезпечение. Това гарантира информирано решение и правилен избор в дългосрочен план.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158