EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жилища до 40 000 евро изчерпани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жилища до 40 000 евро изчерпани

mail09:00 | 27.11.2012прегледи 528 коментарикоментари 0


По-слаб е кредитният пазар към края на годината, въпреки наличието на изгодни промоции от страна на банките. Това показва анализът на Кредит Център за месец октомври 2012 година. Причините се крият главно в намаляването на броя на добрите имоти в ниския ценови сегмент – до 40 000 евро, чиито купувачи представляват съществена група от кредитополучателите, посочва се в доклада на компанията.

„Търсенето и тегленето на ипотечни кредити в края на 2012 година е по-слабо в сравнение с края на 2011 година ”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор. „Това се дължи от една страна на все по-трудното намиране на имоти в ниския ценови сегмент в големите градове в страната, а от друга - на продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години. Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът им тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост”, допълва Тошев.

По думите му спадът в броя на по-евтините и качествени имоти води много хора до невъзможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това, от своя страна, се отразява на имотния и кредитния пазар в страната, като води до по-малко реални сделки. Според експертите жилищата до 40 000 евро са се „изчерпали” в най-трудните кризисни времена и в момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти. Техните купувачи обаче обикновено имат достатъчно спестени пари и по-рядко прибягват до външно финансиране.

Все пак банковите промоционални предложения продължават да са актуални на пазара и ще останат такива до края на 2012 година, а някои - и през първите месеци на 2013г. Те са знак за стабилен и перспективен пазар, макар и по-свит от очакваното. Предпочитанията към лева като валута на кредитите продължава, както и желанията на клиентите да намерят най-изгодния за тях кредит на пазара. Преди да седнат пред кредитния консултант, клиентите вече са посетили 2-3 банки, прочели са доста материали в интернет, обсъдили са желанието си да теглят кредит с познати и роднини, които вече са минали през тази процедура и знаят какво очакват като оферта за кредит. Повечето клиенти не са склонни да правят компромиси с очакванията си, което също отлага част от сделките с кредит.

От компанията очакват тази тенденция да продължи до края на годината, като за 2012 ще се отчете минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 година.

 


Тагове: жилища, цени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048