EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Женски пазар: Първи стъпки към промяна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Женски пазар: Първи стъпки към промяна

mail09:43 | 24.09.2013прегледи 940 коментарикоментари 0


Проверка на Столичния инспекторат показва, че на Женския пазар има над 40 поставени рекламни и информационни съоръжения, съобщи пресцентърът на Столична община. Търговците са монтирали най-различни надписи върху обектите си, надявайки се да привлекат вниманието на минувачите. „При Гого на бърза хапка“, „Свежест“ – ниски цени“, „Прясна риба“ са само някои от цветущите реклами, които ще бъдат свалени.
До този момент инспекторите са проверили 28 обекта за разрешение за поставяне на реклами. Оказва се, че само 2 от тях имат документи. От началото на проверката доброволно са демонтирани 22 фирмени надписи и 5 рекламни съоръжения, което е прецедент да се случи за толкова кратко време и в такива размери. Освен доброволното премахване на елементите, вече има случай и на пребоядисана фасада. Върху въпросната сграда имало три съоръжения. След свалянето им собственикът решил да освежи фасадата, за да е в крак с цялата реконструкция на пазара, която започна на 1 август. Остава надеждата, че нов облик ще придобият и околните къщи, повечето от които са със забележителна архитектурна и културна стойност.
Изготвеният проект за реконструкцията на най-старото софийско тържище, което се управлява от общинското дружеството "Пазари Възраждане", е първият проект в столицата, който ще се изпълнява с финансовата подкрепа от европейската инициатива JESSICA. Компанията получи одобрение за финансиране чрез Фонда за градско развитие на София, като по програмата ще бъдат осигурени 80% от средствата, а останалите 20% ще са собствено участие от страна на общинското дружество. Финансирането ще покрие първата част от реконструкцията на пазара, която е между ул. "Кирил и Методий" и ул. "Екзарх Йосиф". В тази цена са включени не само изграждането на пазара и оформянето на пешеходното пространство, а и подмяната на цялата инженерна инфраструктура, която е най-скъпата част от обекта.
Вторият етап от проекта - между бул. "Тодор Александров" и бул. "Стефан Стамболов", е по-сложен за изпълнение, защото предвижда и изграждането на подземен паркинг за около 90 автомобила. За неговото изпълнение "Пазари Възраждане" най-вероятно ще търси партньорство с частен инвеститор. Тъй като самият участък е по-малък, индикативната му стойност е около 5 млн. лв.
zoom_ssszoom_sss


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg