EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ: Стоп за еврозоната + България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Стоп за еврозоната + България

mail14:03 | 09.06.2016прегледи 1282 коментарикоментари 0


Нито една от седемте държави кандидатки за влизане в еврозоната, сред които е и България, не отговаря на критериите за членство. Това се посочва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от финансовото издание „Маркет уоч“. Според доклада, макар и икономиките на България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция да са стабилни, тяхното законодателство не отговаря на стандартите на ЕЦБ. Текстът на ЕЦБ посочва, че седемте страни „спазват повечето от количествените икономически критерии, но нито една от тях не изпълнява всички задължения, поставени в договора, в това число и правните критерии за сходство“. „В нито една от разгледаните седем държави правната рамка не е напълно съвместима с всички изисквания за приемане на еврото“, заявиха от европейската банка. „Несъответствия остават по отношение на независимостта на централните банки, най-вече във връзка с институционалната и финансова независимост на централните банки“, се казва още в доклада. Текстът на ЕЦБ, който трябва да бъде публикуван най-малко веднъж на две години, посочва, че ще е необходимо време преди еврозоната да се разшири извън сегашните си 19 членуващи държави. Докладът обаче не разглежда Дания и Великобритания, които, въпреки че са членки на ЕС, имат специално споразумение, което не изисква от тях да се присъединят към единната валута.
България изпълнява 3 от техническите критерии, въведени в договора от Маастрихт за икономическо сближаване – стабилност на цените и инфлацията, стабилност на публичните финанси с позволен дефицит в бюджета и държавен дълг и дългосрочен лихвен процент, отговарящ на нивата в еврозоната. Според експертите на Еврокомисията обаче, това не е достатъчно за да може българската икономика да се присъедини към европейския валутен съюз.

Законът за БНБ не е напълно синхронизиран с правилата за въвеждане на евро-валутата, пише в доклада. „Несъответствия и несъвършенства“ се посочват в независимостта на централната банка; нейното интегриране в системата на централните банки от еврозоната и разпоредбите за забрана на паричното финансиране.

Бизнес-климатът в България е по-лош от този повечето държави в еврозоната, отбелязва още ЕК. Икономиката ни се характеризира със слабости във финансовия сектор, висока задлъжнялост на фирмите и ограничени реформи на пазара на труда.

България не покрива и критерия за устойчив валутен курс на лева, който в момента е фиксиран съгласно валутния борд. Условието за покриването му е страната 2 години да бъде изпитвана в така наречения валутен механизъм ERM. За тази първа стъпка финансовият ни министър Владислав Горанов си постави хоризонт 2018г. Окончателното присъединяване на дадена страна към еврозоната изисква препоръка от Комисията, ЕЦБ и одобрение от правителствата на страните-членки.


Тагове: ЕЦБ, еврозона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg