EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ прогнозира по-малък ръст на еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ прогнозира по-малък ръст на еврозоната

mail11:35 | 14.09.2018прегледи 813 коментарикоментари 0


Европейската централна банка запази без промяна своите инфлационни очаквания за тази и за следващата година, но в същото време понижи леко прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната, посочи президентът на банката Марио Драги по време на редовната пресконференция, последвала заседанието на ЕЦБ в четвъртък.

Според осъвременените прогнози на ЕЦБ, БВП на еврозоната се очаква да нарасне през 2018-а година с 2,0% вместо с 2,1% според юнска оценка на централната банка и през 2019-а година с 1,8% вместо с 1,9 на сто. За 2020-а година банката продължава да очаква забавяне на икономическия растеж до 1,7 на сто.

В същото време ЕЦБ потвърди оценката си за стабилна годишна инфлация (индекс на потребителските цени CPI) от 1,7% през прогнозния период (за 2018-а, 2019-а и 2020-а). Това означава, че прогнозите за потребителските цени остават под средносрочното целево инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Неотдавнашните данни подкрепят до голям степен очакванията на ЕЦБ за широкообхватен икономически растеж и за постепенно натрупване на инфлацията, посочи Марио Драги. В същото време обаче той изрази известна предпазливост, че рисковете, свързани с търговския протекционизъм, със слабостта на развиващите се пазари и колебанията на глобалните финансови пазари "напоследък станаха по-очебийни". В тази връзка Марио Драги отбеляза, че ЕЦБ остава в готовност да направи корекции на всички налични финансови инструменти, ако това е необходимо.

Според него експанзията в глобалното търсене би трябвало да продължи, подкрепяйки износа от еврозоната, като рисковете пред перспективите за икономическия растеж са "най-общо балансирани". Драги отбеляза, че низходящите рискове ще бъдат смекчени от подобряващия се трудов пазар и растящите заплати, които ще продължава да подкрепят вътрешното потребление.

Има отслабване на несигурността относно инфлационните перспективи, като водещата инфлация ще остане около текущите нива до края на годината, а основната инфлация (без цените на храни и енергия) ще се увеличи към кая на годината и след това.

Шефът на ЕЦБ призова за "решителни стъпки" относно приключването на процеса за формиране на единен банков съюз и на един съюз на капиталовите пазари.

На този етап няма съществен негативен заразен ефект от кризите в Турция и Аржентина, посочи Драги, но е необходимо да се направи оценка на ефектите върху потребителското и бизнес доверие от разширяването на търговските спорове в глобален план./БНР


 


Тагове: ЕЦБ, ръст, еврозона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg