EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ под натиск заради политиката на "лесни пари"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ под натиск заради политиката на "лесни пари"

mail15:10 | 04.07.2017прегледи 2713 коментарикоментари 0


Има основание да се пита да се пита кога Европейската централна банка ще сложи край на политиката си на "лесни пари", като се има предвид засилването на икономическото възстановяване в еврозоната, заяви през уикенда президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

В отговор на въпроси на граждани в централната на Бундесбанк във Франкфурт, Вайдман посочи, че политиците от ЕЦБ са съгласни, че все още се изисква известна степен на стимулираща парична и лихвена политика, но вече е започнала да се обсъжда необходимата степен на тези стимули.

В последните дни инвеститорите наблюдават внимателно за признаци, кога втората най-мощна централна банка в света ще започне да намалява своята програма за покупка на облигации в размер на общо 2,3 трлн. евро.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги отбеляза през миналата седмица, че икономическият растеж на еврозоната се ускорява и намекна, че централната банка може да стартира процес на намаляване на размера на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения", изпращайки по този начин шокови вълни на финансовите пазари.

Според Йенс Вайдман, ЕЦБ трябва игнорира променливите инфлационни данни когато обмисли отказ от настоящата стимулираща парична и лихвена политика.

Говорейки на събитие във Франкфурт, президентът на Бундесбанк също така каза, че икономическият растеж в 19-членния валутен съюз е силен, но предупреди, че инфлацията е нестабилна и това поставя дилема пред централните банкери. Трябва да се има предвид, че годишната инфлация в еврозоната се понижи през юни до 1,3% (най-ниско ниво за текущата година), задържайки по този начин далеч под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто. Дилемата, пред което са изправени членовете на ЕЦБ е, че докато икономическият растеж е силен, а безработицата се понижава в целия регион на единната валута, инфлацията остава прекалено слаба.

 Вайдман, който е виден представител от 25-членния комитет, определящ лихвената политика на ЕЦБ, посочи, че централната банка трябва да погледне отвъд големите флуктуации на инфлацията, които са причинен главно от движенията на енергийните цени.

Междувременно друг виден представител на ЕЦБ - Сабине Лаутеншлагер, заяви в края на миналата седмица, че ЕЦБ би трябвало да се подготви за процес на завръщане към нормалната парична политика чрез намаляване на паричните стимулиращи мерки, въпреки че на този етап инфлацията в еврозоната не постига заложените от централната банка цели.

Наложително е паричната политика да се върне към нормалното, веднага щом това бъде оправдано, заяви Лаутеншлагер, която е един от шестимата членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. Тя предупреди, че политиките на централната банка за т.нар. "лесни пари" има нежелани странични ефекти, които се увеличават с течение на времето, включително надуване на ценови балон на финансовите активи.

Редица икономисти и анализатори очакват, че ЕЦБ ще обяви на заседанието си през септември или на това през октомври, че ще стартира процес на намаляване на размера на програмата за "количествени улеснения" в началото на следващата годината.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg