EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Ще има промяна при данъчната политика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Ще има промяна при данъчната политика?

mail16:40 | 21.01.2019прегледи 634 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че започва съвещания по промяната на процеса на вземане на решения в областта на данъчната политика на ЕС. Засега за взимането на тези решения е необходимо единодушие в ЕС. 

Често постигането на единодушие е невъзможно при данъчното законодателство и това може да доведе до отлагания или не до най-добрата политика. ЕК предлага постепенно преминаване към гласуване с т. нар. квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) в рамките на обикновената законодателна процедура за някои части на политиката по данъчното облагане.

При гласуване с квалифицирано мнозинство държавите в ЕС биха могли да постигнат по-бързи, по-ефективни и по-демократични компромисни решения по въпроси на данъчното облагане, се посочва в съобщението. Чрез обикновената законодателна процедура решенията в данъчната област ще се съобразят с идеи от Европейския парламент.

Комисията не предлага промени в правомощията на ЕС в областта на данъчното облагане или в правата на държавите да определят сами ставките на подоходния данък за гражданите или корпоративния данък. Целта е да се позволи на държавите да упражняват по-добре своята самостоятелност.

Заради правилото за единодушие, някои ключови предложения за икономическия растеж, конкурентоспособността и справедливостта в рамките на единния пазар, бяха блокирани в продължение на години. Демократично избраният ЕП има единствено съвещателна роля в процеса на вземане на решения, отбелязва комисията. Предложеният днес подход ще създаде нова динамика и ще съживи процеса на вземане на решения в тази област, когато бъдещето на данъчното облагане се е превърнало в проблем за международната общност, се допълва в съобщението. 

ЕК предлага като първа стъпка държавите да се споразумеят да се премине към вземане на решения с квалифицирано мнозинство по мерки, които подобряват сътрудничеството и взаимопомощта между в борбата с данъчните измами. Като втора стъпка се предвижда преминаване към гласуване с квалифицирано мнозинство при утвърждаването на мерки, с които данъчното облагане подпомага изпълнението на други управленчески цели, например борбата с изменението на околната среда и подобряването на общественото здраве.

Гласуването с квалифицирано мнозинство при третата стъпка би спомогнало за осъвременяването на общи правила на ЕС, като за ДДС и за акцизите. При четвъртата и последна стъпка гласуването с квалифицирано мнозинство се предвижда за големи проекти в данъчната област, например общата консолидирана основа за облагане с корпоративен данък и новата система за данъчно облагане на цифровата икономика. ЕК предлага третата и четвъртата стъпка да бъдат въведени до края на 2025 година./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 970