EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС обсъжда механизмa за финансова стабилност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС обсъжда механизмa за финансова стабилност

mail09:30 | 16.12.2010прегледи 671 коментарикоментари 0


Създаване на постоянен механизъм за финансова стабилност в еврозоната е главната задача на последния за тази година Европейски съвет - срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз.
Във форума, последен и за белгийското шестмесечно ротационно председателство на Европейския съюз, ще участва българският премиер Бойко Борисов, който се очаква да пристигне днес в Брюксел.
Основната цел на срещата на върха е да бъде приет специален постоянен механизъм за финансовата стабилност в еврозоната и в Европейския съюз като цяло. Същевременно трябва да се приеме и поправка в Договора от Лисабон, позволяваща действието на такъв механизъм, заяви в навечерието на срещата отлично информиран източник от белгийското председателство на Европейския съюз, който пожела да остане анонимен.
Постоянният механизъм за финансова стабилност трябва да замени Европейския орган за финансова стабилност и Европейския финансов стабилизационен механизъм, които ще действат до 2013 г.
Вероятно ще се наложи становището, че в случай на риск пред стабилността в еврозоната, активирането на постоянния механизъм да може да става след съгласие на всички страни, приели еврото за национална валута.
Не е ясно обаче каква ще е ролята на 11-те държави членки на съюза, включително България, които засега са извън еврозоната - в какво точно ще се изразява приносът им към постоянния механизъм и дали при риск за тяхната икономическа стабилност те могат да очакват подкрепа от същия механизъм.
Европейският съвет ще приеме също поправка в Договора от Лисабон, позволяващ създаването на такъв постоянен механизъм в Европейския съюз. В съвсем кратката поправка ще се отбележи, че евентуалното оказване на помощ чрез този механизъм се обвързва с точно определени условия.
За поправката ще бъдат поискани мнения от Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската централна банка,
които обаче няма да имат обвързващ характер. След получаване им очакваме поправката да бъде окончателно одобрена от Европейския съвет през март 2011 г. и да влезе в сила от 1 януари 2013 г, отбеляза източникът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg