EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС не помогна на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС не помогна на България

mail09:45 | 25.12.2013прегледи 1727 коментарикоментари 0


Докато украинците протестират и са окупирали столицата Киев, за да поискат по-стабилни връзки с Европейския съюз, Борис Рангелов, лидер на протестиращите български студенти, изказа посланието си от София, столицата на България, също бива комунистическа страна, но за разлика от Украйна присъединила се към Европейския съюз, пише The New York Times.
Докато протестиращите в Украйна излязоха на улицата само преди няколко седмици, призовавайки властите да подадат оставка, то господин Рангелов е започнал да протестира от месец февруари срещу дълбоко корумпираната политическа система в страната.
„Трябва вече да сме в Гинес”, заяви господин Рангелов, за първа година студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Протестиращите в България откриха колко трудно може да бъде да предизвикаш промяна, дори в страна, която от 6 години е член на ЕС, пише Андрю Хигинс в "Ню Йорк Таймс" в поредния си репортаж от София.

Безкрайната политическа блокада тук засилва дълбокото разочарование сред обезсърчените българи, които се надяваха еврочленството да означава път към една по-просперираща, балансираща и прозрачна система. Тя им донесе и по-реалистично усещане какво може да им донесе членството в ЕС", смята Хигинс.

По думите му ситуацията изтъква безсилието на европейския блок да упражни влиянието си върху България за промяна, независимо от острите критики от Брюксел и дипломати и замразяването на част от помощта.Журналистът определя България като "страна, която непрекъснато е на дъното на ЕС по бедност и най-корумпираната след Гърция".Той е разговарял с бившия еврокомисар, а в момента лидер на Движение "България на гражданите" - Меглена Кунева."Смятах, че ще сме напреднали, и ще се движим по-добре и по-бързо", споделя Кунева, но уточнява, че никой в България не смята, че членството в ЕС е навредило. "Без членство в ЕС България днес щеше да е по-зле и от Украйна", твърди тя.Николай Стайков от noresharski.com споделя пред Хигинс, че е имало "много нереалистични очаквания, но вече не чакаме европейска магическа пръчица да промени всичко.""Оптимистът в мен казва, че проблемът е в политиците. Песимистът - че проблемът е много по-дълбок", уточвяма Стайков.

Андрю Хигинс описва как правителството на Бойко Борисов е паднало сред обвинения за незаконно подслушване на опоненти и дори на собствени привърженици и как надеждите, че кабинетът на Пламен Орешарски ще промени нещо в спецслужбите, са били попарени само месец след идването му на власт с назначаването на Делян Пеевски за ръководител на Агенцията за национална сигурност.Описаният като "32-годишен медиен магнат с кратка биография и разяждаща репутация" Пеевски "се превърна в отровен символ на оплетените и близки връзки между българските бизнес кланове и държавния апарат, особено неговите органи за сигурност."Кунева казва, че Орешарски е "само "димна завеса" и не може да говори от свое име".

източници:Агенция Фокус, offnews.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg