EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС намалява енергийната зависимост от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС намалява енергийната зависимост от Русия

mail13:15 | 15.10.2010прегледи 533 коментарикоментари 0


Европейските развойни фондове за справяне с последиците от рецесията след финансовата криза през 2008 година вдъхват живот на големи и понякога дълго пренебрегвани енергийни проекти, като пораждат надеждата, че нова руска газова криза няма да остави отново западноевропейците да треперят от студ, предаде Асошиейтед прес.
През последните две години Европейският съюз е изхарчил 3,8 милиарда евро, за да привлече инвеститори за тръбопроводи и енергийни мрежи на стойност почти 30 милиарда евро.
От общо 59 енергийни проекта, 56 вече са започнати, се посочва в неотдавнашен доклад на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Проектите се простират от Испания до Арктика и Гърция.
Бумът е насърчен от европейските фондове и кошмарните спомени от руската газова криза. През 2006 година и миналата зима 12 европейски страни пострадаха от спирането на доставките на газ от Русия. Миналата зима най-малко 10 души починаха от измръзване в Полша, когато температурите паднаха до минус 25 градуса.
Газът потече отново, след като ЕС помогна за успокояването на руско-украинския спор за цената на синьото гориво.
Спирането на газа привлече вниманието към острата европейска зависимост от Русия за задоволяването на 25 процента от газовите нужди на Евросъюза и към продължителното пренебрегване на нуждата от свързване на националните тръбопроводи и енергийни мрежи на страните от ЕС.
Липсата на взаимовръзка означава, че алтернативни доставки на газ и електричество не могат да достигнат до районите, засегнати от прекъсване на доставките.
Проектите, които са в процес на осъществяване, обещават да сложат край на тази ситуация, когато влязат в действие най-късно до 2015 година. Те включват:


-    Подземна електрическа връзка на стойност 700 милиона евро, обещана  за първи път преди 30 години, между Франция и Испания през Пиринеите.
-    Компресорна станция на стойност 1,2 милиарда евро в Ютланд, Дания, която е част от планирания офшорен газопровод между Дания и Полша.
-    Сухопътен газопровод в Полша до Балтийско море на стойност 1,2 милиарда евро.
-    Ремонт за 1,8 милиарда евро на тръбопровода през Франция, включващ 225-километров участък през долината на Рона.
-    Газопровод на стойност 3,6 милиарда евро от Алжир до Северна Италия през Сардиния.
-    Свързване на електрическите мрежи на Естория и Финландия и тези на Швеция и Литва на стойност 1,5 милиарда евро.


Според Европейската комисия по-добре свързаните, обхващащи целия Европейски съюз енергийни мрежи са ключ за намаляване на европейската зависимост от външни доставчици. Комисията се опитва да направи така, че правителствата на страните от ЕС да подписват споразумения за доставки, отворени за всички желаещи да се включат.
Например, Европейската комисия посочи в понеделник, че бави предложеното споразумение за доставка на газ между Полша и Русия, защото то може да откаже честен достъп до руски газ на външни компании. Става дума за тръбопровода Ямал с дължина 4196 километра, който се простира от Западен и Северен Сибир до
Германия през Полша.
ЕС иска всички енергийни компании да имат достъп до тръбопровода при еднакви условия, каза говорителката на ЕС Марлене Холцнер. Тя добави, че ЕС настоява Полша да определи независима компания за управление на тръбопровода, която да гарантира справедлив достъп за всички. Проблемът се обсъжда от януари, добави тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg