EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и САЩ възобновиха търговия с миди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и САЩ възобновиха търговия с миди

mail08:01 | 07.02.2022прегледи 759 коментарикоментари 0


ЕС и САЩ се споразумяха да възобновят търговията със стриди и миди от края на февруари, слагайки край на десетгодишен търговски спор, предаде Асошиейтед прес.
Търговията с живи черупчести мекотели между ЕС и САЩ бе спряна през 2011 година заради различия в регулаторните стандарти.
Според споразумението две страни от ЕС - Испания и Нидерландия - ще получат разрешение да изнасят черупчести мекотели за САЩ, а два американски щата - Масачузетс и Вашингтон ще могат да търгуват с ЕС.
"Сърдечно приветствам това споразумение, което слага край на дългогодишен проблем, за чието разрешаване работихме доста време", каза заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за търговията Валдис Домбровскис.
И двете страни приветстваха споразумението като още една положителна стъпка в търговските отношения откакто президентът на САЩ Джо Байдън замени предшественика си Доналд Тръмп.
"От срещата на върха ЕС-САЩ през юни 2021 година направихме няколко пробива: сложихме край на спора Airbus - Boeing, създадохме Съвета по търговия и технологии и спряхме временно търговския спор за стоманата и алуминия", подчерта Домбровскис. Всички тези постижения наред с възобновяването на търговията с двучерупчести мекотели спомагат за устойчивия икономически растеж и създаването на работни места, добави той.
ЕС обяви, че освен Испания и Нидерландия други страни членки също могат да се присъединят към споразумението, като ще им бъде разрешено да изнасят мекотели за САЩ чрез опростена процедура
САЩ са най-големият търговски и инвестиционен партньор на ЕС, припомня АП. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg