EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС дадe нов краен срок за Брекзит - 31 октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС дадe нов краен срок за Брекзит - 31 октомври

mail08:12 | 11.04.2019прегледи 849 коментарикоментари 0


Лидерите на ЕС дадоха на британския премиер Тереза Мей нов краен срок за Брекзит - 31 октомври, обобщава Ройтерс. Това е с четири месеца повече от отсрочката, която Мей поиска от Брюксел - 30 юни.
"ЕС27 и Великобритания договориха гъвкаво удължаване до 31 октомври", съобщи в туит председателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори.
Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери на-доброто възможно решение, допълни Туск само ден преди датата, на която Обединеното кралство трябваше да напусне блока без споразумение за бъдещите им отношения - 12 април.
Великобритания все още може да напусне по-рано, ако Мей осигури парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит, или може да коригира това, което иска от бъдещ търговски пакт.
"До края на този период Великобритания ще има и възможността (...) изцяло да отмени Брекзит", допълни Туск.
Споразумението дава на Мей повече от трите допълнителни месеца, които тя поиска, за да набере парламентарно мнозинство за сделката за развода, която сключи миналата година.
Британският премиер обаче все пак настоя, че може да подсигури сделката и да напусне блока, преди британците да трябва да гласуват в изборите за Европейски парламент на 23-26 май - условие Великобритания да остане член на ЕС и след 1 юни според днешната договорка.
Мнозина европейски лидери искаха по-голямо удължаване - до края на годината или дори до март догодина, но френският президент Еманюел Макрон е оказал твърда съпротива по време на срещата, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис.
Макрон е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката й и е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочи европейски източник. Според други още по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Брекзита, критични към Мей, да подкрепят сделката й от страх, че процесът на напускане на блока може да бъде блокиран.
Напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври - Хелоуин, както бързо забелязаха коментатори в социалните мрежи - би съвпаднало с края на мандата на сегашната Европейска комисия.
Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни.
Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.
За да остане страната член на ЕС и след юни, британският премиер се е съгласила да организира избори за Европарламент.
По време на отсрочката Великобритания ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения, заяви днес Мей, цитирана от ТАСС.
Обединеното кралство се нуждае от отлагане на Брекзит, за да избегне хаотично излизане от ЕС, от каквото никой няма интерес, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата.
На фона на множеството световни проблеми за европейците бе важно да покажем, че работим над търсенето на сложни решения, отбеляза тя
По думите й срещата е потвърдила единството на ЕС в състав 27 страни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093