EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Газовите хранилища почти пълни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Газовите хранилища почти пълни

mail09:35 | 07.11.2023прегледи 720 коментарикоментари 0


Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са пълни средно на 99,55 процента към 5 ноември, показват последните данни на специализираната платформа "Агригейтед газ сторидж инвентори" (Aggregated Gas Storage Inventory - AGSI).

Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 97,66 на сто. Според данни на "Юръпиън газ аналитикс" (European Gas Analytics) в Европа 66,70 от природния газ е LNG (втечнен природен газ).

В ЕС най-запълнени към момента са хранилищата в Германия, Испания и Франция. Специализираната платформа отчита запълненост от 100,03 процента на германските съоръжения.

В Испания газохранилищата също са изцяло запълнени - на 100,36 процента, докато във Франция запълняемостта е 99,88 на сто. Според асоциацията на операторите на газохранилища в Германия (INES) 100-процентовата запълненост отчита капацитета на съоръженията при референтни условия. Ако газът се охлади, обемът му намалява и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100 процента. 

БТА припомня, че по-рано този месец "Файненшъл таймс" съобщи, че пълните газохранилища подтикват европейските енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене.

Съгласно европейския регламент относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от Европейския съюз бе въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90 на сто от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg