EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: 40% нагоре цени на енергия за домакинствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: 40% нагоре цени на енергия за домакинствата

mail16:45 | 19.02.2013прегледи 731 коментарикоментари 0


В Европа от 2000 г. досега цените на енергията за домакинствата са се покачили с 40%, съобщава Центърът за изследване на демокрацията в преглед на факторите на енергийната сигурност на България. Скокът в цените на енергията е директно свързан с по-високите цени на изчерпаемите енергийни източници в световен мащаб - цената на природния газ се е удвоила (с изключение на Съединените щати, където има намаление), на въглищата се е утроила, а петролът е с четири пъти по-скъп, посочват от неправителствената организация. От страните в ЕС значителни увеличения се наблюдават в Чехия заради скока в цената на газа, в Полша - заради скока в цените на въглищата.

В България, която разчита предимно на конвенционални енергийни източници, тенденциите не са по-различни, отбелязват анализаторите. С изключение на скромния добив на лигнитни въглища България внася суровините си за производство и преобразуване на енергия. Около две трети от внесените енергийни източници се използват от централи за производство на електрическа и топлинна енергия, затова ако цените на суровините се покачват многократно, това неминуемо ще се отрази на сметките на домакинствата, посочват от Центъра за изследване на демокрацията. Всяка нова инвестиция в генериращи мощности допълнително увеличава цените, защото трябва да се изплатят капиталовите разходи, отчитат експертите. Според анализа либерализацията на пазара ще направи тази зависимост още по-осезаема. Цените на електроенергията в България се покачват устойчиво от 2004 г. Стагнацията на доходите на много от домакинствата през последните пет години е намалила възможностите им да покриват енергийните си нужди. По оценки на Центъра за изследване на демокрацията към началото на кризата през 2009 - 2010 г. над 60% от българите са използвали дърва за отопление, а над една трета от българските домакинства са били в състояние на енергийна бедност - не са можели да отопляват домовете си адекватно.
По последни данни на НСИ, средното потребление на електричество на едно домакинство в България е около 306 киловатчаса на месец, което прави сметка от 54 лв. и 70 ст. Това е увеличение с около 12% спрямо предходната година, посочват от Центъра за изследване на демокрацията. От тази средна сметка за "зелена" енергия са похарчени средно 3,39 лв., за когенерация 1,17 лв., 40% са разходи за пренос и достъп до електропреносната и разпределителната мрежи, също толкова се формира от реално потребеното количеството електроенергия. Според Центъра за изследване на демокрацията в цената за тока, която плащат потребителите, се калкулират и направените близо 2 млрд. лв. разходи по проекти като "Цанков камък" и "Белене".
Покачването на сметките за електроенергия ще продължи да поражда сериозно социално напрежение, докато липсва ясно фокусирана енергийна стратегия, ценообразуването остава непрозрачно, пазарът - регулиран по сегашния начин, а лошото управление на държавни дружества - ненаказано, обобщават от неправителствената организация.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg