EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП иска законодателство за качеството на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП иска законодателство за качеството на храните

mail14:12 | 26.03.2010прегледи 833 коментарикоментари 0


Задължителното обозначаване на селскостопанската продукция дава ценна информация на потребителите относно качеството на храните и може да засили конкурентоспособността на сектора, подчертават депутатите в доклад, приет вчера,  съобщи българската пресслужба на ЕП. Според тях защитата на географските обозначения и традиционните храни от имитации допринася за гарантирането на качеството на храните, като затова в тази област е необходимо европейско законодателство.
Плановете за политика на ЕС за качество на храните, целяща да създаде добавена стойност за икономиките на европейските региони, са дефинирани в доклада на Джанкарло Скота от Италия (ЕСД). Докладът е в отговор на Зелената книга на Комисията от 15 октомври 2008 г. относно качеството на селскостопанските
продукти и е част от по-широк дебат в парламента относно бъдещите цели на Общата селскостопанска политика.
По време на дебата в пленарната зала на 24 март, докладчикът  подчерта, че "поставянето на ударение върху политиката за качество на храните представлява един от отговорите" на пазарната глобализация и е "възможност за развитие за много райони в неизгодно положение". Комисарят по земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош отбеляза, че ще представи законодателно предложение за европейска политика за качеството на храните до края на тази година и че при неговото изготвяне ще вземе предвид идеите и предложенията на депутатите.

 

Защита на географските обозначения: повече права за притежателите

Депутатите са на мнение, че е необходимо да се запази настоящата система за географско обозначение и двата  основни инструмента - защитеното наименование за произход (ЗНП), което се отнася за земеделски продукти, изцяло произведени в дадена
географска област, и защитеното географско указание (ЗГУ), което е за продукти, тясно свързани с географската област, като поне един от производствените процеси се извършва в нея.
За да се преодолеят недостатъците на системата, като например неправомерното използване на географските обозначения в и извън ЕС, докладът предлага настоящото законодателство да се измени така, че организациите, собственици на географски
указания, да имат засилена роля при управлението на ЗНП и ЗГУ продуктите.
В ЕС има и трета система за обозначение - "храна с традиционно специфичен характер" (ХТСХ), която подчертава традиционния характер на продукта по отношение на съставките или начина на приготовление.

 

Многостранен регистър на всички продукти с географско указание

 

Според текста на доклада, договарянето в рамките на Световната търговска организация (СТО) на правно обвързващ многостранен регистър на всички продукти с географско указание е от ключово значение в борбата с присвояването на обозначения и имитациите. Депутатите приканват Европейската комисия да подкрепи технически и финансово организациите, отговарящи за географските указания, за да улесни разрешаването на тези проблеми.

 

Страна на произход на етикетите на храните

 

За да бъдат по-добре информирани потребителите, държавата на произход на пресните продукти трябва да бъде ясно посочена, с цел гарантиране на по-добра проследимост. Това трябва да стане, без да се налагат прекалени разходи върху хранителната промишленост и като се разгледат алтернативни методи за предоставяне на информация, например чрез интернет или баркодове, или пък върху касовата бележка.
Посочването на допълнителна информация трябва да бъде доброволно и без да се претоварва общото съдържание на етикета, което би могло да доведе до объркване сред потребителите.
Депутатите искат комисията да проведе проучване на различни варианти за въвеждане на нови обозначителни знаци, например създаване на лого за качество на ЕС.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg