EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП изчаква за вредните емисии при полети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП изчаква за вредните емисии при полети

mail16:36 | 13.07.2017прегледи 10633 коментарикоментари 0


В очакване на световна схема за компенсиране на емисиите на въглероден диоксид (CO2) от въздушния транспорт евродепутатите от комисията по околна среда удължиха срока на освобождаването от заплащане на емисии при международните полети, пише в официално заявление на Информационно бюро на Европейския парламент в България .
Членовете на ЕП все пак искат да ограничат продължителността на освобождаването до 31 декември 2020 г. От 2021 г. авиационният сектор трябва да получава безплатно само половината от квотите си за СТЕ при 85% днес.
Комисията по околна среда настоява също така държавите членки да заделят приходите от търговията с квоти за емисии за политики в областта на изменението на климата.
Европейската комисия ще трябва да изготви доклад за създаването на цялостната схема в рамките на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО) и ако е необходимо, да предложи изменение, отмяна или удължаване на освобождаването.
„Разумно е да удължим срока на освобождаването за международните полети от и до ЕС, докато се постигне по-голяма яснота относно схемата на ИКАО. За разлика от Европейската комисия обаче считам, че това освобождаване трябва да бъде ограничено във времето, за да бъдем сигурни, че схемата за компенсиране и намаляване на емисиите на СО2 в международната авиация (CORSIA) ще постигне целите си“, каза докладчикът Джули Гърлинг (ЕКР, Обединеното кралство).
„Авиацията е отговорна за 1,3% от глобалните емисии на CO2 и този процент ще се увеличи значително през следващите десетилетия, ако не бъдат предприети ефективни действия. ЕС вече има водеща роля при решаването на този проблем и не трябва да оставяме темпото да отслабва. Като докладчик за фаза IV на системата на ЕС за търговия с емисии съм наясно, че авиационният сектор трябва да поеме своя справедлив дял от отговорността за намаляването на емисиите“, добави тя.
Законодателното предложение беше прието с 57 гласа „за“, срещу 3 „против“ и 6 „въздържал се“. То ще бъде гласувано в пленарна зала през септември в Страсбург.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098