EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Енергийният микс през 2050 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийният микс през 2050 г.

mail07:00 | 28.01.2013прегледи 859 коментарикоментари 0


ЕС се стреми към голямо намаляване на вредните емисии до 2050 г., а това означава засилване на ролята на възобновяемите източници на енергия. Как да постигнем това, без да унищожаваме конкурентоспособността на икономиката? Европейската комисия дава своя отговор на този въпрос в Енергийната пътна карта до 2050 г, а комисията по енергетика на ЕП ще гласува позиция относно документа на 24 януари.
На страницата на Европейския парламент е поместено кратко интервю с докладчика Ники Цавела (ЕСД, Гърция) за бъдещето на енергийната политика в Европа.

Какъв смятате, че ще бъде енергийният микс през 2050 г.? Кои източници на енергия ще имат по-голяма тежест?
В дългосрочен план енергията от възобновяеми източници ще застане в центъра на енергийния микс в Европа, като се извърви пътят от технологично разработване към масово производство и въвеждане, от малък мащаб на производство към по-голям и от субсидиране към изграждане на конкурентоспособен отрасъл.
По отношение на възобновяемите източници на енергия, предоставянето на щедри субсидии в страните-членки доведе до високи цени на енергията. Затова някои страни решиха да намалят субсидиите и това впоследствие уплаши инвеститорите. Как според Вас трябва да изглежда схемата за подкрепа на отрасъла, за да се избегнат подобни проблеми?
Ние имаме нужда от опростени административни процедури и ефективни схеми за подкрепа, които могат да бъдат адаптирани във времето. Промените със задна дата имат отрицателен ефект върху доверието на инвеститорите.
Европейският парламент насърчава страните-членки и местните власти да подобрят сътрудничеството си, за да намалят разходите и да направят така, че в ЕС да се правят повече инвестиции там, където те биха били най-ефективни и икономични, отчитайки конкретните характеристики на страните-членки.
Например, в Гърция се работи по проекта "Хелиос" - план за износ на фотоволтаична енергия от слънчевия средиземноморски регион за Централна Европа.

Потребление на енергия в Европа

Данните за 1995 г. и 2010 г. са от Европейската комисия
 


Тагове: ЕП, ВЕИ, енергетика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg