EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийната стратегия приета със 79 гласа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийната стратегия приета със 79 гласа

mail18:10 | 01.06.2011прегледи 932 коментарикоментари 0


Енергийната стратегия на България е приета със 79 гласа „За” и 27 „против”, няма въздържали се, съобщи БГНЕС. Енергийният министър Трайчо Трайков не знаел дали съществува доклада, представен публично от гражданско сдружение "Не на Белене", за който стана дума днес в парламента.
Министърът каза това след участието си в пленарна зала при обсъждането на Енергийната стратегия на България.
Той отбеляза обаче, че има доклад, който е свързан с изразходването на средства, които са отпускани целево и всички забележки по него са минали през системата на министерството и са насочени към Агенцията за държавна финансова инспекция и към прокуратурата.
На въпрос дали ще направи пълна ревизия на направените разходи по проекта на АЕЦ "Белене" до 2009 година, както поиска Мартин Димитров от Синята коалиция, Трайков отговори: "Бих искал да видя подробности за това какво се разбира под пълна ревизия".
В Енергийната стратегия има положителни неща като енергийната ефективност и енергийната сигурност, и обезпокоителни явления като АЕЦ "Белене", посочи след гласуване на стратегията Мартин Димитров. Българският парламент и правителството трябва да се концентрират върху първите две задачи, което е от изключително значение за всеки дом и семейство в България, заключи той.
Приоритетните направления в Енергийната стратегия на България до 2020 година са гарантирането на сигурност на доставките на енергия, въвеждането на нови и усъвършенстване на съществуващите механизми за насърчаване на производството и потреблението на енергия от възобновяеми енергийни източници, комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия, предприемането на мерки за повишаване на енергийната ефективност, реално пазарно отваряне и развитието на конкурентен енергиен пазар.
Сред основните цели са и защита интересите на потребителите и борба с климатичните промени на възможно най-разумна цена.
С документа се полага основата за гарантиране на надеждна и достъпна енергия на справедливи цени за българския бизнес и граждани, създаване на доверие към пазара от страна на потребителите, преодоляване на драматичните различия между България и другите държави-членки на ЕС по отношение на енергийната ефективност и пренасочване на мощен финансов ресурс за по-чиста среда и устойчив начин на живот.
В изпълнение на стратегията ще бъдат разработвани двугодишни доклади за наблюдение и анализ на изпълнението на заложените цели и приоритети, предложения за промени в действащите механизми и законодателна среда с цел осъвременяване на прогнозния енергиен баланс с хоризонти 10 и 20 години напред.

В стратегията по отношение на ядрената енергетика се отбелязва, че България ще отстоява пред европейските институции запазване и увеличаване дела на ядрената енергетика в страната."Запазването и увеличаването" ще стане от една страна чрез удължаване експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Проектният срок на двата блока изтича съответно през 2017 и 2019 година. От друга страна, стратегията предвижда "изграждане на 2000 Мвт нови ядрени мощности". След този израз в документа следват скоби, в които е записано "АЕЦ "Белене" и/или блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй"". България има в момент едни проект за нови ядрени мощности –  два 1000-мегаватови блока в АЕЦ "Белене".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg