EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Емитират вътрешен/външен дълг за 6 млрд.лв.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Емитират вътрешен/външен дълг за 6 млрд.лв.?

mail17:01 | 23.03.2010прегледи 1906 коментарикоментари 1


Явор Иванов
След днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че социалните партньори са се договорили за емитиране на допълнителен външен и вътрешен дълг. Не се съобщават повече подробности за това намерение.
Според председателя на БСК Божидар Данев, изказано за БНТ, моментът е подходящ страната да предприеме подобен ход за набиране на свежи пари, тъй като следващият голям падеж по външния ни дълг е през 2013 година.
Освен това държавата има позитивен рейтинг, който продължава да расте, както и нисък индекс на публичните финанси. В същото време държавата е с ниска задлъжнялост - съотношението дълг спрямо БВП е 16%, което е едно от най-ниските в Европа.
Може да се емитират 6 млрд. лв. вътрешен и външен дълг, като това ще повиши съотношението дълг-БВП до 18%, което не е проблем.
Емисията на държавни облигации в чужбина може да е около 2 млрд.евро, казва Данев, цитиран от в. Пари. Интересът към българските облигации се очаква да дойде най-вече от банките. В банковия сектор има свръх ликвидност, в същото време банките са предпазливи да кредитират бизнес проекти заради лошата конюнктура. Гърция и Румъния, които имат много по-лоши финанси от нашите, успешно пласираха облигациите, припомня Данев.
На вътрешния пазар също се очаква интересът към държавните облигации да дойде главно от банките. Показател за свръх ликвидността у нас са ниските междубанкови лихви - те са около 1%, което означава, че трезорите нямат нужда от финансиране, допълва още председателят на БСК за финансовото издание. Според него 2 млрд. лв. емисия ще намери бързо купувачи, а подобна акция ще повиши доверието в банките.

Нека припомним, че през август миналата година финансовият министър предупреди, че приходната част на бюджета върви към неизпълнение от близо 6 млрд. лева и това означава, че по последни прогнози държавата върви до дефицит от 2.5 млрд. лева. Тогава правителството прие постановление за ограничаване на нелихвените разходи с 1.156 млрд. лева.
През лятото политическият и финансовият риск на страната се бе понижил с 1.5 процента и, ако България тогава бе решила да издава облигации на външния пазара, те можеха да бъдат с лихва около 5.5-6 процента. Тогава не се предвиждаше емитиране на вътрешен дълг, но се обмисляше емитира на външен дълг, без това да е на дневен ред, коментира финансовият министър.


Тагове: дълг, емитиране
 
Коментари
 
лозев - 23-03-2010 г. 20:26:34

Да го имитират.Сигурен съм,че ще има ефект,ако не го окрадат.Въпреки всички опити да ни изтребят,все още има българи.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg