EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електромобили в Монтана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електромобили в Монтана

mail11:30 | 05.05.2011прегледи 1291 коментарикоментари 0


Два електромобила ще тръгнат из Монтана в средата на годината, съобщи в. "Монт-прес". Те ще бъдат използвани основно от фирмата по чистотата. Монтана е третата община у нас, подписала договор за сътрудничество с клъстъра “Електромобили”. Възможностите на българския лекотоварен електромобил “Пони” бяха демонстрирани пл. “Жеравица” в областния град. Той е произведен от ломската фирма “Ди вен” и е много добър за комунални услуги, видяха кметове, експерти, жители и гости на Монтана. За първи път от индустриалния клъстер показаха и две зарядни станции.
“Монтана се оказа най-активната община и заради това първата демонстрация е тук. Приятно съм изненадан от зеленината и чистота в този град. Вече съм убеден, че изборът на местната управа да продължи развитието си като зелена община е най-правилният”, каза по време на демонстрацията Юлиян Николов, директор “Икономическа политика” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Пакет от мерки за ползването на електромобилите у нас, както и за развитието на инфраструктурата в национален мащаб вече се обсъжда от междуведомствена комисия, съобщи той. Освен законодателни промени са предложени и различни стимули за собствениците на екологичните возила. Сред тях са освобождаването от данък МПС, ДДС, а фирмите да ползват облекчения по Закона за корпоративното подоходно облагане. В някои европейски държави се отпуска и еднократна помощ при закупуване на електромобил. Според Николов тази мярка е неприложима за България, но също е включена за обсъждане. Друга преференция е безплатно паркиране в сините градски зони, каквато вече има в столицата, тя предстои да бъде въведена и в Монтана. В средата на годината у нас започва производството на масови електромобили, тъй като България може да се превърне в един от най-добре развиващите се пазари на този вид коли, подчерта той.
Лекотоварната кола тежи 920 кг и може да носи около 1 тон товари. Зарежда се с четири батерии от 12 волта и има вградено зарядно устройство, поясни инж. Жори Алексиев, собственик на фирма “Ди-вен”. Електродвигателят му е произведен в завод “Монбат”.
Плюсовете на електромобила вече са широко известни. Той е икономически изгоден, използването му намалява вредните емисии на прах и шум, има висок коефициент на полезно действие и ниски разходи за поддръжка. “Понито” е един от петте електромобила от пробната серия, произведена в ломския завод. Камиончето може да измине 40 километра на ден при максимална скорост 30 км в час. Струва 10 хиляди евро. Специалистите от “Ди-вен” използват опита, натрупан през годините в сферата на каростроенето, където България бе номер едно. Сега има ниша за производството на електромобили и можем да си върнем първенството, смята инж. Алексиев. Лекотоварните електромобили са българска иновация и тя трябва да бъде подкрепена от българи, категорични са от клъстъра. Експерти са направили изчисления, че ако едно такси с дизелов двигател изминава 30 000 км годишно, то при днешните цени разходите за гориво и поддръжка ще са около 6000-6500 лв., а във вариант с електродвигател - до 1000 лв. При това една конверсия от около 10 000 лв. за него може да се окаже приемлива - конверсията е преобразуването на традиционен автомобил в електромобил. Специалистите смятат, че конверсията е само междинен етап.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160