EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт:Внасяме повече домати отколкото банани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт:Внасяме повече домати отколкото банани

mail09:10 | 17.01.2022прегледи 769 коментарикоментари 0


На българското селско стопанство му трябва конкурентна среда и равни условия на пазара, което включва и равни субсидии с останалите страни членки на ЕС. Това каза в интервю за БТА агробизнесменът и експерт в земеделието Красимир Кумчев.

Според него с всеки изминат програмен период "в ЕС нещата стават по-зле и по-зле". Той посочи, че миналата година вносът на домати у нас вече е по-голям отколкото този на банани, което, по думите му, е трагично. От традиционен износител на домати за прясна консумация и консерви ние се превръщаме във вносител на домати, което говори, че общата политика на ЕС за селското стопанство е грешна, нашата - още по-грешна, смята Кумчев. Според него, ако политиката ни беше добра, нямаше на трапезата ни зеленчуците и плодовете, родно производство, да са около 20 на сто, а 50-60 процента.

Красимир Кумчев съобщи, че за следващия програмен период - до 2027 г., бюджетът на ЕС предвижда, по линия на преките плащания, Гърция да получи 14,5 милиарда евро, а България - 4,5 милиарда евро, и разликата е три пъти. И като върнем предишните два програмни периода, се вижда какъв огромен дисбаланс има между двете съседни държави по отношение на подпомагането, каза Кумчев, като подчерта, че обработваемата площ в Гърция е съпоставима с тази в България.

Това, което ми се иска, добави той, е нашето правителство да направи така, че да защити националния интерес, защото продоволствената сигурност на една държава е част от националната й сигурност, а, от друга страна, какво качество храна консумираме, е пряко свързано с нашето здраве. Нищо друго - нито слънцето се е променило, нито географското ни разположение, нито температурите, добави той.

Единственият фактор, който води до това ние да сме болна нация и децата ни да боледуват от най-ранна възраст, според него, е качеството на храната. Така че, когато разглеждаме въпроса какво произвежда България и какво би трябвало да произвежда, тези две неща би следвало да са взаимно свързани и да бъдат анализирани, призова агрономът.

На въпрос как ще коментира проблема с препаратите за растителна защита, които са забранени за внос от Турция, а в същото време ние внасяме плодове и зеленчуци оттам, Красимир Кумчев каза, че това е парадокс. "На нас ни се казва, че препаратите, които се внасят контрабанда от Турция, са опасни, а в същото време среднодневно на годишна база у нас се внасят 500 тона плодове и зеленчуци, третирани със същите тези препарати", заяви той.

По думите му, остава отворен въпросът "кое е вярно"? Ако кажем, че препаратите са вредни, би трябвало да се спре вносът им, а ако кажем, че в тях няма остатъчни количества пестициди, за което не твърдя, би трябвало да се разреши легалното внасяне на препарати за растителна защита от Турция, подчерта агробизнесменът. Като пример посочи, че цената им там е пет пъти по-ниска от тази в България, и ако у нас в себестойността на продукцията на ябълките са включени 250 лева за препаратите на декар, то турският агробизнесмен харчи за това около 50 лева.

"Как да бъдеш конкурентен - от една страна, това в Турция, от друга, в Гърция получават три пъти повече субсидия - притиснати сме отвсякъде", твърди той и добавя, че единственото, което искаме, е да имаме една конкурентна среда в ЕС. Нещо повече, аз съм първият човек, който каза, че ако не сме в състояние да защитим нашия интерес като се изравнят субсидиите в целия ЕС - то нека те да бъдат спрени. Ако няма субсидии, българското селско стопанство по най-естествен начин ще стане конкурентоспособно, защото ние имаме нещо, което го няма никъде в света - имаме изключително богати с естествено плодородие почви, имаме слънце, имаме и вода, коментира Красимир Кумчев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg