EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт: Странно е, че има бюджетен дефицит!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: Странно е, че има бюджетен дефицит!

mail11:10 | 03.02.2016прегледи 1248 коментарикоментари 0


Забелязват се няколко тенденции в Бюджета. Дефицитът към края на 2015 г. е малко по-добър от първоначално обявеното, но аз съм малко объркан. Данните, отвън, изглеждат като стар увяхнал кораб, който наново е боядисан, но не те пускат да направиш оглед вътре. Тоест, на повърхността данните са по-добри – има една стабилизация след няколко години люшкане, но все пак параметрите не отговарят на онова, което икономиката би искала. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ финансовият експерт Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и определи сигналите за 2015 г. като „противоречиви“ – картинката отвън изглежда разкрасена, а отвътре нещата остават с проблемите си, обобщи той : В момента не би трябвало, фактически, да има дефицит, защото икономиката работи с близо 3% икономически растеж на година, инфлацията е стабилна, има ръст на работните места.

Преизпълнението на приходите в сравнение с 2014 г. е впечатляващо, заяви Дацов но допълни, че само от ръста на икономиката с 3% и увеличения брой работни места би трябвало в бюджета да дойдат около 1.1 - 1,15 млрд. лв. Тъй като европроектите са с ДДС, те също са вкарали в бюджега близо 400 млн. лв. повече.  Имаше едни фискални трикове, които бяха направени в началото на годината – тоест прехвърляне на ДДС от миналата година в тази, и то фактически почти не остана това, което се нарича „подобрена събираемост в Бюджета“. Тоест тя не е повече от едни 100 -150 милиона максимум. Не е нищо, но все пак не е главозамайващ успех, както се опитват да ни кажат.

Положителното е, че икономиката се развива, отбеляза Дацов, но подобренията около нас са в резултат повече на външни фактори: Ако искаме да продължим в тази добра посока, просто трябва да се постараем малко повече и да не взимаме грешни решения. Виждаме че непрекъснато се вземат такива, които влияят отрицателно на бизнеса и то през Бюджета – съобщения за нови данъци, нови такси, нови режимчета. Всъщност това, което се нарича „бизнес среда“ по-скоро се влошава, отколкото да се подобрява. При 2.5% структурен дефицит, скоро ще трябва да се направи избор дали да се режат разходи или да се вдигат данъци, изтъкна Дацов. Той разкритикува и пропуски в Закона за публичните финанси.

Поне от 10-тина години е известно, че около 60 общини в България не отговарят на никакви показатели за съществуване като общини и нямат икономическа база. Те без директната помощ на държавата не могат да съществуват! Нужна е национална реформа на тази сфера. Освен това българските публични финанси са много централизирани. Общините в голяма степен зависят от това, което държавният бюджет отделя като трансфери за тях. От тази гледна точка, след като нямаш икономическа база, ти не можеш да носиш отговорност за чужди решения.  На общините са били наложени глоби  по линия на европейските фондове в следствие на грешки на самите управляващи органи. Нещата са били „закърпен“ с безлихвени заеми от държавния бюджет, но проблемът не е решен. Решението на БНБ да обяви основен лихвен процент 0  по принцип означава, че банката се опитва да стимулира бизнеса да взима повече кредити.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039