EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:Процедури за нарушение, април 2022 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Процедури за нарушение, април 2022 г.

mail11:05 | 08.04.2022прегледи 926 коментарикоментари 0


С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията по процедури за нарушения спрямо България са по отношение на:

Ø  Енергетика и климат

Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо на България за това, че не е представила план за готовност за справяне с рискове в електроенергийния сектор в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/941 за готовност за справяне с рискове в електроенергийния сектор. С регламента, който се прилага от 25 юни 2019 г., се цели предотвратяването на кризи в електроснабдяването, подготовката за такива кризи и управлението им в дух на солидарност и прозрачност между държавите членки при спазване на изискванията на един конкурентен вътрешен пазар на електроенергия. За тази цел с регламента се налагат редица задължения на държавите членки да съобщават определена информация на Комисията. В тази връзка България не е уведомила Комисията за своя планя за готовност за справяне с рискове.

Ø  Мобилност и транспорт

Комисията реши да изпрати мотивиранo становищe на България  за това, че не e съобщилa своите национални мерки за транспониране на правилата на ЕС за обществените поръчки за чисти превозни средства (Директива (ЕС) 2019/1161). В Директивата за чистите превозни средства се определят национални цели за обществените поръчки за чисти превозни средства. Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си право до 2 август 2021 г.

Ø  Цифрова икономика

Европейската комисия изпрати мотивиранo становищe на  България, искайки да бъде предоставят информация относно транспонирането на правилата на ЕС относно отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор (Директива (ЕС) 2019/1024, известна като Директивата за отворените данни) в националното законодателство. Въпреки че крайният срок за транспониране изтече на 17 юли 2021 г., десет държави членки, сред които и България, все още не са съобщили всички свои национални мерки, въпреки изпратените им официални уведомителни писма от 30 септември 2021 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg