EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Екоминистерството разглежда доклад за ядрено хранилище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екоминистерството разглежда доклад за ядрено хранилище

mail16:00 | 08.11.2010прегледи 1014 коментарикоментари 0


Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” работи по нов Линеен график за избор на площадка, проектиране и изграждане на хранилището
Докладът по оценка за въздействие на околната среда на бъдещото Национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци (НХ РАО) бе внесен за обсъждане в Министерството на околната среда и водите на 29 октомври 2010 г. По този начин бе спазен срокът, фиксиран в актуализирания График за изграждането на съоръжението, предвиден за този етап от цялостната процедура по ОВОС на площадка „Радиана”.
Преди да бъде представен в МОСВ, Докладът по оценка за въздействие на околната среда на НХ РАО бе разгледан и приет на 28 октомври от Експертния съвет по безопасност и качество към изпълнителния директор на ДП РАО. След внасянето му, предстои в едномесечен срок експертите от екологичното министерство да дадат своето становище по документа.
Новият Линеен график за избор на площадка, проектиране и изграждане на НХ РАО, по който работи предприятието в момента, бе изработен с цел да се компенсира забавянето на проекта, което според експертите към началото на август т.г. възлиза на около година и половина. Според анализите, забавянето в голяма степен се дължи на външни организации – контрагенти по проекта. Ръководството на ДП РАО потърси съществуващи резерви за преодоляване на закъснението основно в редуциране на сроковете за отделните дейности и в стриктното им следене и спазване.
Новият график за НХ РАО е значително по-гъвкав и е изработен с припокриване на част от етапите. Според графика първите два етапа „Избор на площадка” и „Процедура по ОВОС” трябва да приключат почти успоредно – в края на лятото на 2011 г. Следва етап „Проектиране” – до средата на 2012 г., след което ще започне строителството. Въвеждането в експлоатация е предвидено до края на 2015 г., съобразно Националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, която посочва 2015 година като срок, в който Хранилището трябва да влезе в експлоатация. От 1 октомври 2010 г. до септември 2014 г. е предвиден непрекъснат предексплоатационен мониторинг на площадката.
Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) е единственото предприятие в България, натоварено с безопасното съхранение на радиоактивните отпадъци от енергетиката, промишлеността и бита. Създадено е на 1 януари 2004 г. със Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Задачата му е да планира, проектира и изгради нужните съоръжения, да транспортира, съхранява и управлява радиоактивните отпадъци на територията на Република България.

 Снимка: СП ПХРАО - Нови Хан
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg