EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансират общини от фонд „Радиоактивни отпадъци"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансират общини от фонд „Радиоактивни отпадъци"

mail12:30 | 30.09.2010прегледи 946 коментарикоментари 0


Общините и населените места, които попадат в района на експлоатация на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, ще могат да получават финансиране от едноименния фонд за проекти за устройство и развитие на територията си. Това е една от промените в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, които бяха приети от парламента на второ четене в сряда, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Промените в закона целят синхронизирането на българските правила с други международни документи, които регулират работата в сектора. Такива са например Измененията в Конвенцията за физическа защита на ядрения материал, Споразумението между Евратом и страните – членки на ЕС за ранен обмен на информация в случай на радиационна опасност, Директива 2009/71/Евратом на Съвета за установяване на общностна рамка за ядрената безопасност на ядрените инсталации. Така се постига максимална синхронизация между националното и европейското ядрено право.
Извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения вече ще подлежи на лицензионен режим, гласи друга поправка в закона. Според досега действащите правила за всеки етап от извеждането от експлоатация на ядреното съоръжение се издаваше отделно разрешение. С промените се гарантира запазване на отговорността на лицензианта по отношение безопасността на съоръжението през целия период на извеждането му от експлоатация. С новия режим се избягва също и необходимостта едно и също лице да експлоатира и да извежда от експлоатация ядрени съоръжения.
До 10 години се удължава максималният срок на лиценза за експлоатация на източници на йонизиращи лъчения. Промяната намалява икономическите задължения за операторите на такива съоръжения. Според сега действащото законодателство този срок е пет години.
С измененията на закона се забранява добавянето на радиоактивни вещества при производството на храни, играчки, бижута и козметични продукти, както и вноса и износа на такива изделия.
Засилва се контролът върху дейностите с материали с повишено съдържание на естествени радионоклиди, гласят други промени в закона. Те имат за цел подобряване на безопасността на населението.
С промените в закона се въвежда понятието „квалифицирани експерти по радиационна защита" и се създава законов механизъм за признаване на тяхната квалификация. Това са консултанти, чиято квалификация е призната от компетентните органи. В досега действащата правна уредба това понятие беше регламентирано в Наредбата за основните норми при радиационна защита.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg