EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еколози:Началникът на ДНСК срещу природата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еколози:Началникът на ДНСК срещу природата

mail14:45 | 17.06.2010прегледи 2220 коментарикоментари 0


Преди две седмици коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призова министър Росен Плевнелиев да сложи край на порочната практика Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) към регионалното министерство да защитава строителството на обекти в защитените територии на България, за които не са извършени задължителните по закон екологични оценки и оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) и заради които има наказателни процедури на Европейската комисия.
Ставаше дума за комплекса «Златна перла» в Природен парк Странджа и лифтовете в «Бодрост/Картала» над Благоевград и до Седемте рилски езера в Национален парк Рила, където навременната намеса на ДНСК можеше да не допусне незаконното строителство.
През последните дни началникът на ДНСК Иван Симидчиев направи серия изказвания, които само показват, че поверената му дирекция вероятно избирателно или от некомпетентност не е предприемала действия.
Глупаво е твърдението, че ДНСК е чакала съда да се произнесе за Общия устройствен план на Царево, за да реши дали да събори «Златна перла». Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) с общ устройствен план не може да се узакони съществуващ незаконен строеж. Той трябва да се събори. Община Царево се опита неуспешно да узакони «Златна перла» чрез новия си общ устройствен план. Заради това Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.
ДНСК получава ВСИЧКИ строителни разрешения и може да ги обжалва веднага – не е нужно да чака да сложат покрива и тогава да се задейства. Разрешението, което са получили, е било още тогава без задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), така че е можело да падне веднага. Ако не са го забелязали сред купищата решения, които получават, е трябвало да забележат самия строеж, казват от коалицията «За да остане природа в България».
По казуса с лифтовете до Седемте рилски езера и «Бодрост/Картала» липсата на решение по ОВОС или изтекло решение по ОВОС е равна на отрицателен ОВОС. Само ако има положителен ОВОС, може да се издаде законно разрешение за строеж. Без законно разрешение за строеж има незаконен строеж, а незаконният строеж не може да се въвежда в експлоатация, припомнят природозащитниците.
Притесненията на началника на ДНСК, че някой може да му търси неустойки са напълно безпочвени. Неустойки се плащат само по договори. Административен орган, какъвто е ДНСК, не може да плаща неустойки за неиздаден акт, дори и ако се окаже, че е бил длъжен да го издаде. А в този случай ДНСК дори не е била длъжна - заради липсата на ОВОС. Ако e искал да НЕ издаде разрешение, началникът на ДНСК е можел спокойно да не го издава. Това напомня твърдението на бившия началник на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, че е бил длъжен да прави замените на гори. Както знаем, за такова изпълнение на задълженията си той в момента е следствен, припомнят от коалицията «За да остане природа в България».


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg