EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Екзотичният бизнес на мода във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екзотичният бизнес на мода във Варна

mail09:00 | 26.07.2011прегледи 970 коментарикоментари 0


Увеличава се интересът от страна на варненци към отглеждането на калифорнийски червеи, охлюви и трюфели. Това каза за радио Фокус – Варна Чавдар Златилов – гл. експерт координатор „Областна служба за съвети в земеделието” във Варна.
По думите му интересът се е увеличил, след като е станало възможно хората да кандидатстват по различни мерки от програмата за развитие на селските райони.
Той уточни, че не всички желаещи преминават през Областна служба за съвети в земеделието, а само тези, които искат да бъдат финансирани, като към момента са преминали около 10 - 12 собственици на такива нестандартни стопанства.
Хората кандидатстват по мярката за „Млад фермер” или за подпомагане на полупазарни стопанства.
По отношение на отглеждането на калифорнийските червеи агроном Чавдар Златилов заяви, че този вид култури обработват физиологично оборския тор и други органични отпадъци, като минерализацията е много по-бърза след тяхната обработка, като това което остане след обработката освен че няма неприятния мирис на оборски тор, но и съдържа много минерални вещества, които са полезни за растенията, което прави този вид тор изключително полезен за всички растения.
Освен към калифорнийски червеи висок остава интересът на варненци към отглеждането на охлюви. Чавдар Златилов обясни, че в момента в областта има 2-3 големи ферми, които развиват такава дейност, но се наблюдава интерес и от по-малки стопанства, които имат желание да отглеждат охлюви.
Фермерите се обръщат за съвет освен към областната служба за съвети в земеделието, но и към италианско представителство, което работи с охлювъдния клъстер и с големите ферми. По думи на специалиста няма информация доколко собствениците на малки стопанства са доволни от тези сдружения или пък каква е успеваемостта на фермите им.
Чавдар Златилов коментира още, че варненци се интересуват и от отглеждането на трюфели. Според специалисти за развиването на такъв вид стопанство обаче е необходимо голямо капиталовложение. Причината е, че суровината, от която се произвежда трюфелът е изключително скъпа.
За да се формират гъбите, първоначално е необходимо да се заразят лешникови или орехови гори със скъпоструващата гъба. Що се отнася до отглеждането на щрауси специалистът посочи, че в последните месеци и дори години се наблюдава отлив на желаещите да се занимават с такъв вид стопанства.

 


Тагове: бизнес, идеи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 900