EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес с екзотични животни: Авантюрист с бизнес модел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес с екзотични животни: Авантюрист с бизнес модел

mail16:40 | 13.06.2011прегледи 2650 коментарикоментари 0


Поли Козарова, Маркетинг експерт, специално за Economynews.bg
От няколко години насам ентусиазирани предприемачи се захващат с отглеждане на екзотични животни у нас. Изграждат се ферми за охлюви, разхождат се бизони из склоновете на Пирин, щрауси наддават странни гласове край балканските села. Огромни труд, грижи и средства са необходими за да отглеждаш изобщо животни, а за да се занимаваш с екзотични животни с цел продажба на месо, яйца, пера, кожи и други техни продукти, се изискват много повече неща от авантюризъм и работливост. Необходим е бизнес модел.
Доколко българските предприемачи, които се захващат с подобна дейност, имат ясен бизнес модел?
Източникът на финансиране е първото нещо, за което обикновено се мисли. Въпреки високите лихви и недостига на инвестиционни банки и специализирани банкови продукти за животновъдството, през последните години определено има възможности за финансиране изграждането на подобни ферми. Това са програмите на фонд „Земеделие“, а също и оперативна програма „Конкурентноспособност“. Ако възнамерявате да продавате в чужбина, най-добре е да имате чуждестранен бизнес партньор, който да съ-финансира фермата. Обикновено почти на 80% предприемачите изграждат фермата си на собствен финансов риск. Лошото е, че смятат финансирането и създаването на фермата за най-сложното и важно нещо, а рисковете идват след това.
Наличието на знания и умения за отглеждане на подобни животни е ключово за успешното продължаване на начинанието. Тъй като такива традиции в България няма, няма и много компетентни кадри в университетите, нито специализирани институции и ветеринарни лекари, които да могат да оказват помощ в грижите за животните. И фермерите започват да се борят с това сами. В най-добрия случай, когато предприемачът знае чужди езици, на помощ идва интернет. Но не бива да забравяме, че не можем да разчитаме на всяко нещо, публикувано в мрежата, да не говорим, че такава професионална специализирана информация в другите страни не е безплатна.

Съветът ми е да направите всичко възможно да проучите в подробности особеностите на отглеждането на екзотичните животни. Как трябва да ги храните? Колко пространство им е необходимо? Какви медицински грижи изискват? Какви са болестите, от които трябва да ги предпазвате? Как трябва да съхранявате продуктите, които произвеждате? Задължително е да си намерите качествен ветеринар, който предварително да е изчел доста литература по въпроса, тъй като най-вероятно ще му липсва всякакъв практически опит в работата с вашите животни.
Как ще продавате животните и техните продукти е основното, за което трябва да помислите, преди да се захванете с подобно предприемачество. В България няма изградена система за изкупуването им. Вие не само ще се борите съвсем сами за отглеждането на животните. Вие ще трябва да мислите по какъв начин месото, яйцата и другите продукти, от които очаквате не само да върнете инвестицията си, но и да спечелите, ще достигнат до техните потребители. В България ли ще пласирате продукцията си или на чужди пазари? Тъй като българите не сме свикнали да употребяваме подобни продукти, не ви съветвам да разчитате на местния пазар. В краен случай можете да търгувате с някои ресторанти с екзотично меню или големи хотели, в които отсядат чужденци. Ако не познавате особеностите на чуждите пазари, нямате опит в изнасянето на подобни продукти или нямате уредени търговски взаимоотношения или опитен търговец, който може да ви помогне, рискът да не изплатите инвестицията си и да си останете само с надеждите, е изключително голям. Съветвам ви да се обърнете към търговец -професионалист, а ако работите за външните пазари, към местно лице. В противен случай шансовете ви за успех са малки.
Не се отчайвайте. Бизнес планирането може само да ви е от полза. Наемете си бизнес консултант срещу заплащане или още по-добре, срещу процент от бъдещите ви приходи, който да ви разработи качествен бизнес план. В него ще бъдат отразени всички тези подробности, които със сигурност ще ви затруднят в бъдеще, ако не ги обмислите и планирате в началото.

На добър час!


 


Тагове: бизнес, модел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg