EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК събира € 600 млн. трансгранични вземания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК събира € 600 млн. трансгранични вземания

mail15:20 | 25.07.2011прегледи 559 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи днес законодателна инициатива, с която цели да улесни трансграничните искове и да предостави на кредиторите по-голяма сигурност за събирането на техните вземания. Конкретното предложение на Комисията е въвеждането на европейска обезпечителна заповед. Около един милион малки европейски предприятия имат проблеми с трансгранични вземания и около 600 млн. евро годишно под формата на вземания биват отписвани, тъй като предприятията
намират за твърде обезсърчително да водят скъпи и объркващи съдебни процеси в чужди държави, отбеляза еврокомисарят за правосъдието, основните права и гражданството и заместник-председател на ЕК Вивиан Рединг.
Тя даде за пример ситуация, в която малко италианско предприятие за производство на сирене доставя моцарела за производител на замразени пици във Франция. След като френското дружество изостава със своите плащания, италианската фирма прекратява доставките, но остава с хиляди евро неплатени сметки. Подобен случай бе представен като пример, в който новите предложения на ЕК биха помогнали за постигането на решение. Според ЕК измамниците могат лесно да прехвърлят пари от една държава в ЕС в друга, като натрупват средства по няколко сметки в различни страни. Гражданите също са потърпевши, когато стоки, закупени онлайн, никога не биват доставяни или когато отсъстващ родител не плати издръжка от чужбина. В момента от националното законодателство зависи да се поиска от съответната банка да прехвърли средствата от клиентската сметка на кредитора, отбелязва ЕК. Според Комисията тази ситуация е правно усложнена, скъпа и отнема много време. Европейската комисия предлага да се въведе нова обезпечителна заповед в цяла Европа, за да се улесни събирането на
трансгранични вземания за гражданите и предприятията.
Целим събирането на трансгранични вземания да бъде толкова лесно, колкото е събирането на вземания в самата държава, посочи Рединг. По нейните думи дружествата губят около 2,6 на сто от оборота си годишно заради лоши дългове. Това е слабост на единния ни пазар, която трябва да отстраним, коментира тя. По думите й простото решение е обезпечителна заповед за банкови сметки, ефективна в цяла Европа, така че парите да остават в същата сметка, докато съдът вземе решение по въпроса за изплащането на средствата. С въвеждането на обезпечителната заповед се цели да бъде предотвратено преместването или изхарчването на активите от длъжниците през времето, необходимо за получаването и влизането в сила на съдебното решение по същество. Така кредиторите ще могат да задържат средствата в банковите сметки при едни и същи условия във всички държави от ЕС.
Не се предвижда въвеждането на промени в националните системи за задържане на средствата. За да вземе в действителност парите си, кредиторът трябва да получи окончателно съдебно решение по случая в съответствие с националното законодателство или чрез използване на една от опростените европейски процедури като европейската процедура за искове с малък материален интерес, се уточнява в съобщение на Комисията. Европейската обезпечителна заповед за банкови сметки ще има защитен характер, което означава, че тя само ще блокира сметките на длъжниците, но няма да позволи парите да бъдат изплатени на кредитора. Предвижда се тя да бъде издавана без знанието на длъжника, като по този начин ще има ефект на изненада. Предлаганият нов регламент ще влезе в сила, ако бъде одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство, се отбелязва в съобщението.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162